Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

dinsdag 28 september 2010

Mogelijk DigiD-balies op Schiphol en in grensstreek

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil DigiD-balies inrichten op Schiphol en op termijn in de grensstreek. Het is voor Nederlanders in het buitenland namelijk lastig om aan een DigiD te komen. Via de balies kunnen expats en emigranten in de toekomst met hun paspoort een inlogcode krijgen.

Wat is idealer dan al je zaken met de Nederlandse overheid zoals, belastingen of je studiefinanciering vanuit het buitenland via internet te kunnen regelen? Geen rompslomp aan papieren uitprinten en opsturen via de onbetrouwbare post. Maar inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, en 24 uur per dag alles kunnen regelen via internet

GBA
Ongeveer 8 miljoen Nederlanders beschikken al over digitale identificatie. Voor veel Nederlanders in het buitenland is het echter lastig om een DigiD aan te vragen. Je moet namelijk geregistreerd staan bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). En wat doe je als je naar het buitenland gaat: juist, je uitschrijven uit dít register.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt het GBA als basis voor DigiD, omdat dit een betrouwbare database met actuele gegevens is. De Rijksoverheid hanteert een bepaald veiligheidsniveau om te garanderen dat er bijvoorbeeld geen DigiD op naam van iemand anders kan worden aangevraagd.

Activeringsbrief'
Als je een DigiD aanvraagt, worden de gegevens via je burgerservicenummer gecheckt met het GBA', vertelt Guus Bronkhorst van de afdeling Informatie Basisvoorzieningen Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze afdeling is beleidsmatig verantwoordelijk voor DigiD. 'Vervolgens wordt de activeringscode van DigiD naar je GBA-adres gestuurd.'

'Je hoeft dan alleen maar te wachten tot de brief op je deurmat valt', licht collega Ludwig Oberendorff verder toe. Dit systeem maakt het moeilijk om fraude te plegen met DigiD. Je kan wel iemands persoonlijke gegevens hebben, maar zonder de activeringsbrief kun je niets. 'Zo wordt voorkomen dat je de virtuele identiteit van iemand kan aannemen.'

Beschikbaarheid
Leuk en aardig, maar het gros van de Nederlanders in het buitenland staat niet bij het GBA geregistreerd en heeft geen deurmat in Nederland. Tegelijkertijd weet de overheid wel Nederlanders in Timboektoe te vinden voor het opleggen van een belastingaanslag. Waarom is het dan toch zo lastig om DigiD voor expats en emigranten toegankelijk te maken?

Dit komt ondermeer doordat het minipaspoort is ontwikkeld door een groep uitvoerende instanties zoals de Belastingdienst en het UWV. Zij richtten zich in eerste instantie op de grootste doelgroep: Nederlanders in Nederland. Daarom kun je bijvoorbeeld nu nog geen DigiD via een ambassade krijgen.

Pas toen het een succes bleek, werd het ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie probeert DigiD nu zoveel mogelijk beschikbaar te maken voor andere groepen zoals expats en emigranten.

SVB
'Dus zijn we gaan kijken of we ergens voldoende betrouwbare adressen konden vinden om te gebruiken voor Nederlanders in het buitenland', zegt Oberendorff. Dit is de reden waarom mensen die bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ingeschreven staan, al wel een DigiD kunnen aanvragen en bijvoorbeeld studenten niet.

'De SVB had al een systeem voor betrouwbare adressen', zegt Oberendorff. 'Dit hebben ze nodig voor het verstrekken van AOW in het buitenland. Eens in de zoveel tijd moeten mensen laten zien dat ze nog in leven zijn. De SVB voert in samenwerking met ambassades controles uit.'

RNI
Voor anderen zou de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) een uitkomst kunnen bieden. In dit register worden in de toekomst alle Nederlanders in het buitenland geregistreerd. De RNI zal op zijn vroegst in 2012 in gebruik worden genomen.

Bronkhorst twijfelt echter of dit register zal voldoen aan de eisen die nodig zijn voor een betrouwbaar DigiD. 'De RNI zal niet zo betrouwbaar zijn als het GBA, omdat het lastiger is om zekerheid te krijgen over het juiste adres in het buitenland. Op het moment dat je 1 register hebt, heb je nog steeds constructies als die van de SVB nodig.'

Balies
Om toch een DigiD te kunnen verstrekken aan Nederlanders in het buitenland, denkt het ministerie aan het inrichten van balies op locaties waar veel Nederlanders die in het buitenland wonen, komen. 'Je laat jezelf zien met een paspoort op Schiphol of bij een balie in de grensstreek', aldus Oberendorff.
Identificatie aan een balie is namelijk betrouwbaar. 'Zelfs betrouwbaarder dan via een adres', zegt Oberendorff. 'Je zou bij zo'n balie een DigiD-activeringscode kunnen krijgen. Die kan je vooraf aanvragen, maar ook bij de balie, zodat je het gelijk kan meenemen.'

Informeren
Binnenlandse Zaken praat op dit moment ook met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de gemeente Haarlemmermeer over de mogelijkheden. Nederlanders in Duitsland kunnen bijvoorbeeld nu al hun paspoort verlengen bij de gemeente Enschede. Binnenlandse Zaken wil met de DigiD-balies zich hier bij aansluiten. Ook balies op ambassades behoren tot de mogelijkheden.

Tot het zover is, probeert de overheid expats en emigranten erop te wijzen dat ze het beste een DigiD kunnen aanvragen voordat ze zich uitschrijven uit een gemeente.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.