Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

woensdag 6 oktober 2010

Nederbelg raakt aow-inleg kwijt

Jarenlang aow-premie moeten betalen en uiteindelijk niets uitgekeerd krijgen. Dit gevaar ligt op de loer voor ondernemers die in het buitenland wonen, maar wel in Nederland werken. Financieel adviseurs uit de grensstreek luiden de noodklok.

"Een Nederlandse directeur-grootaandeelhouder (dga) verhuisde op zijn 27e naar België, maar werkte een groot deel van de tijd voor klanten in Nederland. Daarom was hij door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als verzekerde aangemerkt en moest dus premies aan de Belastingdienst betalen."

Om er zeker van te zijn dat hij rechten opbouwde, vroeg de ' Nederbelg' vanaf zijn 55e verschillende keren een schriftelijke verklaring van de SVB, de organisatie die gaat over de aow-uitkeringsregels. De SVB bevestigde hem de opbouw van aow-rechten, zodat de man weer rustig kon gaan slapen.

Maar toen de zelfstandige 65 jaar werd, kreeg hij een boodschap van de SVB die insloeg als een bom. Hoepelman: "Of de man bij nader inzien toch nog even kon aantonen dat hij van 1971 tot 1980 en 1986 tot 2009 in Nederland had gewerkt. Een vreemde vraag, omdat eerder schriftelijk was bevestigd dat hij verzekerd was. Bovendien had de dga over die periodes weinig stukken bewaard. Immers, waarom zou hij?"

Welwillend
De welwillende ondernemer kwam toch met bewijs op de proppen. Maar dat werd door de SVB en ook door de rechter aan de kant geschoven. Zo werd een verklaring van een zakenrelatie niet geaccepteerd, omdat deze op verzoek van de zelfstandige was verstrekt en daarom niet onafhankelijk genoeg werd gevonden.

Ook een brief van Rabobank, dat de zelfstandige tussen 1972 en 1980 wekelijks de bank had bezocht in het kader van een werkgever-werknemerrelatie, werd niet erkend. De rechter vond deze te weinig gespecificeerd.

Met als gevolg dat de man nu 64% gekort wordt op zijn aow. Hoepelman vindt dit onbegrijpelijk. "Zolang de SVB premies kan ontvangen is een ondernemer verzekerde, maar zodra de daarmee samenhangende aow-uitkering moet worden uitbetaald, geeft de organisatie niet thuis. Zo ga je niet met sociale zekerheid om. Vooral niet als je al meermaals hebt bevestigd dat iemand verzekerd is. Dan is het toch asociaal dat je op pensioenleeftijd te horen krijgt dat het niet doorgaat?"

SVB verweert zich door te stellen dat de organisatie bij het bereiken van 65-jarige leeftijd het recht op aow eerst definitief vaststelt. Dan is er pas een volledig overzicht. "De SVB kan eerder aangeven welk recht op aow ontstaat, maar doet dat onder voorbehoud van de juistheid en betrouwbaarheid van de aangeleverde gegevens. Zijn die niet juist, dan volgt herziening", zegt een woordvoerster.

Belastingadviseur Henk Hoogstraten uit Turnhout vindt dat SVB de aangeleverde gegevens moet toetsen vóórdat zij een verklaring van 'verzekerd zijn' afgeeft. "Het is onjuist om zo'n verklaring later in te trekken. De organisatie koos er destijds zelf voor om niet direct te controleren. Deze werkwijze dient voor rekening van de SVB te blijven. De uitkomst van de rechtbank is zeer onrechtvaardig."

Hoogstraten en Hoepelman weten dat de uitspraak niet alleen geldt voor ondernemers, maar voor alle grensarbeiders. Dus zowel voor mensen die in België wonen en in Nederland werken, als omgekeerd. "Of je nu ondernemer bent of werknemer."

De adviseurs raden iedereen aan een goed dossier aan te leggen met daarin het arbeidsverleden. Door bijvoorbeeld agenda's te bewaren in een doos op zolder en notulen van werkgeversvergaderingen te bewaren. Tegelijkertijd vragen ze zich af of de SVB dit soort stukken wél onafhankelijk genoeg vindt.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.