Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

maandag 24 januari 2011

Fiscus jaagt op zwartspaarders

Bij enkele honderden Nederlandse zwartspaarders valt binnenkort een brief van de Belastingdienst op de mat met een verzoek om informatie. Het gaat om twee groepen belastingontduikers.

De namen en adressen van de eerste groep zijn afkomstig van de Franse fiscus. Die kreeg vorig jaar een cd-rom toegespeeld waarop onder meer gegevens stonden van ruim 600 Nederlandse rekeninghouders bij de Zwitserse vestiging van de Britse bank HSBC. De informatie is in 2006 en 2007 door een vroegere IT-medewerker van HSBC gestolen. Die heeft een bestand met gegevens van 24.000 rekeninghouders van de Zwitserse vermogensdochter eind 2009 overhandigd aan de Franse fiscus. Deze heeft vervolgens de belastingdiensten in andere EU-lidstaten ingelicht.

'Bijvangst'
De data van de tweede groep Nederlanders met geheim vermogen in het buitenland zijn 'bijvangst' van een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van zwart geld. De verdachten hebben het geld ondergebracht bij buitenlandse rechtspersonen en op Zwitserse rekeningen, aldus de fiscus.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil dat de Belastingdienst de belastingontduiking door vermogende Nederlanders keihard aanpakt. 'Een kleine groep denkt via het buitenland belasting te kunnen ontwijken. Daar mogen ze niet mee wegkomen.'

Net sluit zich verder
Weekers zet hiermee het beleid van zijn voorganger en huidig minister van Financiën, Jan Kees de Jager, voort. Die liet geen gelegenheid voorbijgaan om te benadrukken dat het net rond zwartspaarders zich steeds verder sluit. Binnen de EU kan de Nederlandse Belastingdienst nagenoeg automatisch informatie opvragen bij andere belastingdiensten. Bij de Zwitserse fiscus is het verkrijgen van informatie moeilijker.

Vorig jaar hebben ruim duizend Nederlandse belastingplichtigen vrijwillig aangifte gedaan van zwart geld dat op een buitenlandse bankrekening stond. Gezamenlijk sluisden deze inkeerders meer dan € 250 mln terug naar Nederland. In 2009 was dat met ruim € 2 mrd aanzienlijk meer. Toen hoefde bij inkering geen boete te worden betaald, maar enkel de achterstallige belasting plus wettelijke rente. Vanaf 1 januari 2010 kwam daar een boete van 15% boven op en vanaf 1 juli vorig jaar geldt een extra tarief van 30%.

Speurtocht
Voor de groep zwartspaarders die de Belastingdienst nu op het spoor is, kan de boete oplopen van 100% tot 300% van de achterstallige belasting. Inkeren kan zolang de belastingplichtige niet is aangeschreven door de inspecteur.

Een derde speurtocht van de fiscus naar zwart geld richt zich op particulier vermogen dat is ondergebracht bij speciale fondsen op de Nederlandse Antillen. Ook hier heeft Den Haag hulp gekregen van de Franse belastingdienst. De Antilliaanse overheid heeft haar medewerking aan dit onderzoek al eerder toegezegd.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.