Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

donderdag 10 februari 2011

Kort werken in buitenland in verdrukking

Wie in één belastingjaar korter dan 183 dagen in een ander land werkt, hoeft in het werkland geen belasting te betalen. Deze internationale regel moet onder meer handelsverkeer en economische groei bevorderen. Recente internationale rechtsontwikkelingen zorgen echter voor fiscale obstakels. Daarmee is de 183 dagenregeling in veel gevallen een loze bepaling. Dat is een kwalijke zaak die in internationale context snel moet worden opgelost.

De belangrijkste voorwaarde die aan de 183 dagenregeling wordt gesteld, is dat de werknemer niet in dienst mag zijn van een werkgever in het werkland. Dit lijkt geen probleem aangezien een arbeidscontract meestal met de organisatie in het woonland is gesloten. Interpretatie van het begrip werkgever geeft nu problemen.

Waar gaat het mis? De werknemer zal in het werkland veelal werkzaamheden verrichten die ten goede komen aan de groepsentiteit in het werkland. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse IT-manager die de buitenlandse organisatie tijdelijk bijstaat bij het implementeren van een nieuw systeem. De Nederlandse thuisorganisatie zal in de regel een factuur sturen voor deze ondersteuning.

Steeds meer landen beschouwen bij doorbelasten van salariskosten de buitenlandse groepsvennootschap als materiële werkgever. Dus kan al vanaf de eerste werkdag een belastingplicht ontstaan in het werkland. Ook Nederlands hoogste rechter heeft een meer materiële benadering voorgeschreven in de interpretatie van het begrip werkgever.

Internationaal opererende bedrijven zijn niet blij met deze ontwikkeling. Belasting- en administratieve verplichtingen zullen ontstaan voor werknemer en/of werkgever in meerdere landen. Bovendien moeten lastige arbeidsvoorwaardelijke afspraken worden gemaakt met de werknemer over de veranderende belastingdruk. Dit steekt des te meer nu uit onderzoek blijkt dat bedrijven vaker kiezen voor kortdurende uitzendingen.

De Europese Commissie heeft aangekondigd de meest ernstige fiscale obstakels voor EU-burgers in grensoverschrijdende situaties aan te willen pakken. Ten onrechte staat de 183 dagenregeling niet op de lijst van aandachtspunten.

Maatregelen van de Nederlandse overheid begin 2010 ten spijt, is slechts een echte oplossing mogelijk indien alle landen vergelijkbare stappen nemen. De Oeso heeft tot doel de bevordering van economische groei, onder andere door het internationale handelsverkeer te stimuleren. Die organisatie is dus de uitgelezen instantie om stappen in deze richting te nemen.

Aantekening Tysma|Lems: Lees hier het Besluit van 12 januari 2010, DGB2010/267M.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.