Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

donderdag 14 april 2011

De woningnood komt terug

Niet de huizenmarkt zit op slot, maar de portemonnee van de potentiële kopers. Maandag had de Volkskrant een commentaar over de huizenmarkt die op slot zou zitten. Volgens het commentaar ‘is de situatie op de woningmarkt onhoudbaar’. Als boosdoeners worden aangemerkt de overdrachtsbelasting, de hypotheekrenteaftrek die de prijzen heeft opgedreven en de strenge huurwetgeving.

Ik begrijp daaruit dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting, het verminderen van de hypotheekrenteaftrek en het vrijer maken van de huurwetgeving de huizenmarkt weer van het slot zal halen. Ik denk dat het tegendeel het geval zal zijn. Want niet de huizenmarkt zit op slot, maar de portemonnee van de potentiële kopers.

Tekort
Weliswaar zijn er de laatste jaren veel te weinig woningen gebouwd om in de behoefte te kunnen voorzien, maar nooit eerder na de Tweede Wereldoorlog stonden er zoveel huizen te huur en te koop. Met als gevolg dat vorig jaar het laagste aantal nieuwe woningen aan de voorraad werd toegevoegd in ongeveer zestig jaar, waardoor het tekort verder zal toenemen. De reden is dat mensen die een huis zoeken de prijs niet kunnen of willen betalen. Met andere woorden: de koopkrachtige vraag schiet tekort.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek en het vrijer maken van de huurmarkt zal de vraaguitval slechts versterken, wat niet goedgemaakt kan worden door het afschaffen van de overdrachtsbelasting, die sowieso niet is te verwachten, omdat de overheid steeds meer geld zal kwijt zijn aan de hypotheekrenteaftrek vanwege de stijgende rente.

Opjagen
De huidige problemen op de woningmarkt zijn vooral veroorzaakt door het kunstmatig opjagen van het eigen woningbezit. Eigen woningbezit is op zichzelf goed voor de volkshuisvesting en goed voor de spaarzin van de bevolking. Mensen met een eigen huis zorgen beter voor hun woning dan huurders, ze verhogen meestal de kwaliteit en hebben de mogelijkheid hun huis als een extra aanvullend pensioen te gebruiken.

Maar het bevorderen van het eigen woningbezit werd een ideologische dwangneurose met funeste gevolgen. Een eigen huis werd een betere belegging dan welk piramidespel ooit beloofde. Wie een huis kocht, kon van de bank makkelijk 25 procent meer lenen dan voor het huis werd betaald.

Als iemand al eigen geld had, was het buitengewoon dom dat bij aankoop in je huis te investeren want je kon (en kunt) vanwege de hypotheekrenteaftrek op je hypotheekschuld verdienen. Dat gold ook voor verbouwingen die de kwaliteit van het huis verhoogden. Als je het huis weer verkocht, kreeg je de waardevermeerdering belastingvrij bijgeschreven. Net als de ‘zekere’ winst die je op het huis maakte.

Lenen
De goedkope schuld joeg de koopprijzen op, net als de grondprijzen. Het leek allemaal geen probleem zolang geld lenen bijna niets kostte, de welvaart bleef stijgen en huizen niet in waarde daalden. De laatste vijftig jaar is het aantal eigen woningen gegroeid van 0,6 miljoen naar bijna 4 miljoen. Terwijl de woningvoorraad verdrievoudigde, is het aantal eigen woningen meer dan verzesvoudigd.

Nu het aantal tweeverdieners het plafond nadert, de welvaart nog maar matig stijgt en het aangaan van schulden, terecht, blijvend moeilijker en duurder zal worden, blijkt dat mensen met een eigen woning in Nederland boven hun stand wonen. Het lijkt alleen maar zo dat de overheid de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat. Voor een flink aantal mensen, vooral die met lagere en middeninkomens, is de hypotheekrenteaftrek namelijk helemaal afgeschaft, omdat ze geen hypotheek meer kunnen krijgen. En onder druk van de overheid zullen banken geen aflossingsvrije hypotheken meer verstrekken. De helft zal moeten worden afgelost.

Hypotheek
Bij een hypotheek van 400 duizend euro met een looptijd van dertig jaar betekent dat een aflossing van gemiddeld 6.000 euro per jaar. Daarom zal de vraag naar koopwoningen structureel lager blijven dan in de laatste decennia, en zullen de reële huizenprijzen nog lang dalen, waardoor er weinig bijgebouwd zullen worden.

Tot overmaat van ramp mogen woningcorporaties geen duurdere huurwoningen meer bouwen en particuliere beleggers doen het niet, omdat er te weinig mensen zijn die de hoge huren kunnen betalen. Bovendien heeft ex-minister Bos van Financiën de corporaties een jaarlijkse belastingaanslag opgelegd van een half miljard euro, waardoor ze veel minder goedkopere huurwoningen kunnen bouwen. Er komt een nieuwe woningnood aan, want na de kredietcrisis is de woningvoorraad te duur geworden voor mensen die een huis nodig hebben.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.