Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zaterdag 14 mei 2011

Een interne situatie is een interne situatie, ook voor EU-burgers

Wil een Unieburger zich tegen zijn eigen lidstaat beroepen op zijn Unieburgerschap dan moet er sprake zijn van een aanknopingspunt met het EU-recht, zoals het reizen en verblijven in een andere lidstaat. Anders is er sprake van een ‘zuiver interne situatie’ en vindt het Unierecht geen toepassing. Dat heeft het EU-Hof bepaalt in het arrest McCarthy. Het gaat om het arrest in de zaak C-434/09, Shirley McCarthy tegen de Secretary of State for the Home Department.

Mevrouw McCarthy heeft de Britse nationaliteit en heeft haar hele leven in het VK gewoond. Zij heeft ook de Ierse nationaliteit. Nadat zij in het huwelijk trad met een Jamaicaan zonder verblijfsrecht in het VK, vroeg zij een Iers paspoort aan. Nadat zij haar Ierse paspoort had ontvangen, verzocht zij de Britse autoriteiten om haar te beschouwen als een EU-burger die verblijft in een andere lidstaat. Zij deed dit omdat haar man dan beschouwd zou worden als een familielid van een migrerende EU-burger en daarmee een verblijfsrecht op basis van het Unierecht zou krijgen voor verblijf in het VK.
De verwijzende rechter wilde weten of deze mevrouw onder het regime van richtlijn 2004/38 valt, ondanks dat zij nooit haar recht op vrij verkeer heeft uitgeoefend en altijd heeft verbleven in de lidstaat waarvan zij de nationaliteit bezit. Volgens het Hof niet. Belangrijke overweging van het Hof is dat het niet de bedoeling is dat deze richtlijn wordt toegepast op een burger die een onvoorwaardelijk verblijfsrecht in de lidstaat waarvan hij de nationaliteit bezit. Het enkele feit dat iemand daarnaast de nationaliteit van een andere lidstaat bezit, betekent niet dat het recht op vrij verkeer is uitgeoefend.

Volgens de het Hof helpt evenmin de omstandigheid dat mevrouw McCarthy Unieburger haar man aan een verblijfsrecht in het VK. Het Hof verwijst op dit punt naar zijn vaste rechtspraak: Unierecht vindt alleen toepassing als er sprake is van een aanknopingspunt met het Unierecht. Het Hof bevestigt dus dat de hoofdregel over de toepassing van het Unierecht blijft bestaan. Namelijk, dat Unierecht alleen van toepassing is als er een aanknopingspunt met het Unierecht. Dat is in deze zaak niet het geval.

De uitspraak maakt ook duidelijk dat de recente uitspraak van het Hof in de zaak Ruiz Zambrano een uitzonderlijke situatie betrof. In die zaak vond het Hof via de band van het Unieburgerschap een aanknopingspunt met het Unierecht, ondanks de omstandigheid dat de betrokken kinderen in die zaak geen gebruik hadden gemaakt van hun vrijheden onder het verdrag. Volgens het Hof hadden de Belgische maatregelen tot het feitelijke gevolg dat de kinderen verplicht werden het grondgebied van de Unie te verlaten en daarmee het effectieve genot van de met hun status van Unieburger verbonden rechten werd ontzegd. En hierin verschilt de zaak McCarthy met die van Zambrano. Als Zambrano België zou moeten verlaten, zouden zijn kinderen gedwongen zijn hem te volgen. Dit geldt niet voor mevrouw McCarthy. Zij heeft een onvoorwaardelijk recht om in het VK te blijven.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.