Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

maandag 23 mei 2011

Hypotheekrenteaftrek voor grensarbeiders

Personen die in België wonen en in Nederland hun inkomen verdienen mogen hun hypotheekrente aftrekken bij de Nederlandse belastingdienst, ook als zij buitenlands belastingplichtige zijn. Dat staat in een uitspraak van de rechtbank Breda. De Belastingsdienst gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Deze groep moet vanwege hun werk in Nederland loonbelasting betalen in Nederland. Volgens het bekende Schumacker-arrest mag een lidstaat werknemers uit andere EU-lidstaten die volledig of nagenoeg volledig (90 %) zijn inkomen verdienen in deze lidstaat niet belemmeren bij de heffing van belastingen.
De belastingdienst bracht naar voren dat de hypotheekrente kan worden afgetrokken, zolang de betrokkene er maar voor kiest om als binnenlands belastingplichtige belast te worden (artikel 2.5Wet inkomensbelasting). Volgens de belastingdienst kunnen niet-ingezetenen op die manier kiezen voor de aftrek en is er geen sprake van een belemmering van het vrij verkeer van werknemers. De rechtbank is het echter niet met de belastingdienst eens.

In het arrest Gielen van het EU-Hof kwam ook de keuzemogelijkheid voor belastingregimes aan de orde. Het Hof oordeelde dat die keuzemogelijkheid in die zaak in strijd was met het vrij verkeer van vestiging. Het feit dat iemand kan kiezen voor een andere regeling kan niet de discriminerende gevolgen van de belastingregeling wegnemen.

De rechtbank Breda wijst hierbij ook op de zogenoemde‘claw-back’- regeling in de Wet inkomstenbelasting. Als iemand er niet langer opteert voor de keuzeregeling, dan moet hij alle voordeel die hij heeft vergregen uit buitenlandse inkomensbestanddelen terugbetalen. De regeling dwingt dus niet alleen tot kiezen, maar ook om de keuze in de toekomst voort te zetten.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.