Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zondag 7 augustus 2011

Uitzenden personeel naar het buitenland: enkele aandachtspunten

Meer en meer werknemers worden door hun werkgever voor kortere of langere tijd uitgezonden naar het buitenland. Dit kan voor beide partijen leiden tot onaangename verrassingen. Werkgevers krijgen veel op hun bord als zij werknemers naar het buitenland uitzenden of buitenlandse werknemers naar Nederland halen. Ze krijgen onder andere te maken met immigratieregels, het belastingrecht, de sociale zekerheid, het pensioenrecht en het arbeidsrecht.

De onderstaande voorbeelden laten zien dat grensoverschrijdende arbeid vaak complex is en dat diverse uiteenlopende onderwerpen gedegen aandacht verdienen. Dit verkleint de kans op onaangename verrassingen.

Voorbeeld 1: werkvergunning
Een Nederlandse werknemer gaat namens zijn werkgever regelmatig voor korte periode op 'businesstrip' naar de Amerikaanse dochteronderneming. Aangezien werkgever en werknemer ervan uitgaan dat het steeds gaat om een korte businesstrip, is er volgens hen geen apart werkvisum nodig.

Bij aankomst in Amerika tijdens een van de businesstrips wordt de werknemer aangesproken door een Amerikaanse immigratieambtenaar. Bij nadere ondervraging blijkt dat er naar Amerikaanse maatstaven wel degelijk sprake is van een meer dan eenvoudige businesstrip aangezien de werknemer in Amerika 'hands-on'-werkzaamheden verricht.

Gevolg is dat de werknemer:
  • toegang tot Amerika wordt geweigerd en op de eerstvolgende vlucht naar Nederland retour moet;
  • een aantekening in het Amerikaanse immigratiesysteem krijgt waardoor hij niet meer onder het visumwaiverprogramma Amerika in kan (ook niet voor vakantiedoeleinden) maar een visum nodig heeft;
  • elke keer dat hij Amerika binnenkomt opnieuw wordt gescreend.
Conclusie: ook voor relatief korte werkbezoeken is het van belang om tijdig te controleren of er een werkvergunning of visum vereist is. Percepties en technische invulling van bepaalde definities zoals 'businesstrip' kunnen per land verschillen.

Voorbeeld 2: arbeidsovereenkomst en van toepassing zijnde recht
Een werknemer is in dienst bij een werkgever en wordt vanuit Nederland uitgezonden naar diverse Europese landen. Na een aantal jaren ontstaat er een conflict tussen de werkgever en de werknemer en de werkgever wenst de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen.

Omdat zowel uit de formele stukken (arbeidsovereenkomst, uitzendbrief et cetera) als uit de feitelijke omstandigheden niet duidelijk bleek waar de werknemer gewoonlijk zijn arbeid verrichtte en de feiten aanleiding gaven voor interpretatieverschillen, hebben partijen eerst enkele maanden (juridisch) gestreden over de vraag welk recht op de arbeidsovereenkomst (en daarmee op het ontslag) van toepassing is.

Pas hierna kon uiteindelijk overgegaan worden tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het spreekt voor zich dat de discussie over het toepasselijke recht voer was voor juristen, en zowel de werkgever als de werknemer veel geld heeft gekost.

Conclusie: indien niet goed geregeld is, of niet duidelijk is, welk recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst bij een uitzendingsconstructie, kan dit tot problemen leiden bij een eventuele ontslagzaak.

Voorbeeld 3: pensioendekking tijdens de uitzending
Een werkgever heeft zijn pensioenregeling herverzekerd bij een verzekeringsmaatschappij. Een werknemer wordt uitgezonden naar een ander land voor een langere periode. Werkgever en werknemer komen overeen dat de werknemer blijft deelnemen in de pensioenregeling.

Achteraf blijkt dat bij de herverzekering van de pensioenregeling deze slechts was geregeld voor werknemers met een arbeidsovereenkomst met de werkgever die een standplaats hadden in Nederland. Werknemers in het buitenland worden geacht hier niet onder te vallen.
­
Gevolg is:
  • dat er een langslepende discussie ontstond tussen de verzekeringsmaatschappij en de werkgever of de betreffende werknemer onder de herverzekeringspolis viel;
  • dat de werknemer mogelijkerwijs een pensioengat had dat diende te worden gedekt door de werkgever;
  • extra hoge lasten voor de werkgever en een hoop onrust.
Conclusie: bij een uitzending goed controleren of de werknemer daadwerkelijk kan blijven deelnemen aan de pensioenregeling tijdens de uitzending. Veelal is dat wel het geval, maar er kunnen restricties aan zijn verbonden (termijn van uitzending et cetera).

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.