Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zaterdag 18 februari 2012

Fiscus buigt voor klagers

Elk jaar dienen zoveel Nederlanders een bezwaarschrift in bij de fiscus na hun belastingaanslag, dat de Belastingdienst het nauwelijks aan kan. De nood is inmiddels zo hoog, dat is voorgesteld een groot deel van de bezwaren ongezien goed te keuren. Dat blijkt uit een intern memo dat in bezit is van De Telegraaf. Hierin staat dat momenteel bijna 110.000 bezwaarschriften op de plank liggen om te beantwoorden.


Directoraat-Generaal Belastingdienst
Korte Voorhout 7
2511 CW Den Haag
Postbus 20201
2500 EE Den Haag
www.rijksoverheid.nl
Inlichtingen

Ons kenmerk: DGB/2012/904 U
Uw brief (kenmerk)
Bijlagen

Geachte voorzitter,

De Telegraaf van heden opende met het alarmerende artikel ‘Fiscus buigt voor klagers’. Dit artikel is gebaseerd op een intern memo van de Belastingdienst waarin werd voorgesteld om een piek in het aantal af te handelen bezwaren Inkomensheffing op te vangen door deze ongezien goed te keuren. Daar kan geen sprake van zijn. Dit zou immers haaks staan op het beleid waar ik voor sta: bezwaarschriften worden inhoudelijk behandeld. Ik zal dit nader toelichten.

Bezwaarschriften Inkomensheffing
Het aantal bezwaren naar aanleiding van de aanslagen Inkomensheffing is sinds september 2011 toegenomen. Deze toename wordt vooral veroorzaakt door de campagne Tijdige Aangifte, het ambtshalve opleggen van aanslagen en door een verscherpt boetebeleid.

In de campagne Tijdige Aangifte heeft de Belastingdienst ervoor gezorgd dat meer aangiften tijdig worden ingediend. Deze aanpak is succesvol; er zijn in 2011 ruim 30% meer aangiften op tijd binnengekomen dan in voorgaande jaren. Voor aangiften die niet tijdig zijn binnengekomen heeft de Belastingdienst ambtshalve aanslagen opgelegd voor de jaren 2008, 2009 en 2010. Ook zijn de boetebedragen verhoogd voor belastingplichtigen die niet tijdig aangifte doen. Door deze ontwikkelingen is het aantal bezwaarschriften toegenomen.

Recentelijk is het bezwaarproces herontworpen. Hierbij is het proces efficiënter ingericht door de vorming van bezwarenteams en verbeteringen in performancemanagement. Ook zijn er aanpassingen gedaan om bezwaren te voorkomen en bezwaren sneller af te handelen, onder meer door te bellen met belastingplichtigen in het voortraject en bij bezwaar. De effecten hiervan zijn terug te zien in de resultaten van het afgelopen jaar; het aantal bezwaren dat binnen de Awb-termijn is behandeld, steeg van 84% in 2010 naar 93% in 2011 bij een stijgend aantal binnengekomen bezwaarschriften. Hierover is uw Kamer geïnformeerd in de 9e halfjaarsrapportage en het Algemeen Overleg van 9 februari 2012.

De voorstellen gedaan in het interne memo zijn dan ook niet aan de orde. Naast de eerdergenoemde acties wordt namelijk ook extra capaciteit ter beschikking gesteld, zoals dat gebruikelijk is bij soortgelijke tijdelijke piekbelastingen.

Kortom, bezwaarschriften worden inhoudelijk behandeld waarbij de Belastingdienst net als bij de behandeling van een aangifte een weging maakt; sommige bezwaren verdienen een intensieve behandeling en andere kunnen zonder probleem worden toegewezen bijvoorbeeld als er sprake is van aanvullingen op de aangifte die stroken met informatie van de Belastingdienst. Voor de volledigheid bericht ik uw Kamer ook over enkele andere, specifieke categorieën bezwaarschriften.

Specifieke categorieën bezwaarschriften
Naast de bezwaarschriften Inkomensheffing zijn er specifieke categorieën bezwaarschriften waarvoor de Belastingdienst, vanwege de onderling vergelijkbare problematiek en de hoeveelheid, bijzondere maatregelen heeft getroffen. Het gaat hier om bezwaarschriften die (vaak in overleg met belanghebbenden) worden aangehouden in afwachting van procedures. Op dit moment gaat het hier om categorieën bezwaarschriften in de Omzetbelasting (Besluit Uitsluiting Aftrek en privé-gebruik auto), Dividendbelasting en Kansspelbelasting. Voor één categorie bezwaarschriften – BPM - is de Belastingdienst op dit moment bezig met het afwikkelen van enkele duizenden bezwaren. Deze bezwaarschriften – die onderling sterke overeenkomsten vertonen – worden zoveel mogelijk in goed overleg door middel van vaststellingsovereenkomsten met de betrokken fiscale dienstverleners afgehandeld.

Ik vertrouw erop met bovenstaande informatie eventuele bezorgdheid naar aanleiding van het artikel te hebben weggenomen.

de Staatsecretaris van Financiën
mr. drs. F.H.H. Weekers

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.