Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

dinsdag 30 november 2010

PvdA: samen zelf energie opwekken moet belastingvrij

De PvdA wil dat particulieren die gezamenlijk duurzame energie opwekken voortaan geen energiebelasting meer hoeven te betalen. Dat klinkt goed, zegt Greenpeace, maar is slechts een kleine reparatie van de schade die is ontstaan door het afschaffen van subsidies. Regeringspartijen VVD en CDA twijfelen.

'Het zou investeren in duurzame energie aantrekkelijker kunnen maken, maar het helpt particulieren niet met de voorfinanciering. Windmolens en zonnepanelen zijn duur', zegt woordvoerder Hans Altevogt van Greenpeace. Een windmolen kost ongeveer 2 miljoen euro per stuk.

De coöperaties die nu bestaan hebben de investering gefinancierd met behulp van een inmiddels afgeschafte regeling. 'Het zou dus best kunnen dat het zonder hulp van de overheid niemand meer lukt om het geld bij elkaar te krijgen', aldus Greenpeace.

Bloemkool
PvdA-Kamerlid Diederik Samson wil dat groepen mensen en bedrijven die zelf energie opwekken daarover geen belasting meer hoeven te betalen. 'Het is gek dat mensen die samen een windmolen kopen belasting moeten betalen over de energie die ze zelf gebruiken', zegt Samson op Radio 1. 'Het is alsof je betaalt voor een bloemkool uit je eigen volkstuin.'

Individuele huishoudens betalen geen belasting over opgewekte energie die het huis niet verlaat. Maar als buren buiten hun huis gezamenlijk investeren in een windmolenpark, moeten ze belasting betalen over de energie die ze verbruiken. Terwijl die uit hun eigen windmolen komt.

Anders dan subsidie
Daarom stelt de PvdA vandaag aan het kabinet voor de belasting voor collectieven op het opwekken van stroom af te schaffen. De VVD is  niet voor volledige afschaffing van energiebelasting, maar vindt stimulering door belastingmaatregelen in principe interessant. De partij zegt meer informatie nodig te hebben voor het kan oordelen. Ook het CDA staat niet bij voorbaat afwijzend tegenover het voorstel. Is dat niet gek, die partijen hebben de subsidies toch net afgeschaft?

'De subsidies gingen naar grote projectontwikkelaars', zegt Samson. Het aanvragen ervan voor zonnepanelen was een ingewikkeld en langdurig proces dat eigenlijk alleen grote partijen goed lukte. 'Dit belastingvoordeel gaat juist naar particulieren.'

Geld
En hoewel dit de overheid geld gaat kosten omdat die belastinginkomsten misloopt (meer dan de helft van de energieprijs is belasting), levert het het de eerste jaren netto juist geld op, zegt de PvdA. Over de molens en zonnepanelen die meer worden geplaatst, betalen mensen immers ook belasting.

'Met het belastingvoordeel worden mensen nog steeds niet rijk door het zelf opwekken van stroom, maar het wordt rendabel.'

Btw verlagen
Dat neemt dus niet weg dat de voorfinanciering nog steeds erg moeilijk is voor particulieren. Daarom kan de overheid veel beter de btw op alle schone producten verlagen, vindt Greenpeace. 'Op groene energie, maar ook op windmolens. De btw voor vieze producten moet omhoog. Dan creëer je zo een prijsverschil van 20 procent, dat zou pas helpen.'

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.