Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

woensdag 13 april 2011

Kabinet stelt boete langstudeerders jaar uit

De invoering van de boete voor studenten die langer dan een jaar extra over hun studie doen, wordt met een jaar uitgesteld. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) zal dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer melden, zo bevestigen bronnen rond het kabinet het bericht van RTL Nieuws.

Het met een jaar uitstellen van het verhoogde collegegeld voor studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen, was een voorstel van de SGP. Het kabinet is van die partij afhankelijk voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens de partij zijn met het uitstellen van de boete naar collegejaar 2012/2013 vrijwel alle studenten geholpen die feitelijk niet meer in staat zijn om de opgelopen achterstand in te halen. Zijlstra wilde vanaf komend collegejaar al iedere langstudeerder 3000 euro laten betalen bovenop het reguliere collegegeld. De wet gold wat hem betreft ook voor studenten die al een achterstand hebben opgelopen.

Afstel
Oppositiepartijen tonen zich verheugd over het uitstel. "Goed nieuws, van uitstel komt afstel", reageert SP-kamerlid Jasper van Dijk. PvdA-collega Tanja Jadnanansing hoopt dat de staatssecretaris donderdag tijdens het debat verder opschuift en bijvoorbeeld topsporters en zieken wil ontzien bij de langstudeerdersmaatregel. Ze noemt de stap van Zijlstra een kleine pleister op de wonde. “Het blijft een akelige maatregel.”

GroenLinks
Jesse Klaver (GroenLinks) is blij dat studenten meer ruimte krijgen om zich voor te bereiden op de ‘Halbe-heffing’, maar wil nog steeds dat de hele maatregel van tafel gaat. “Deze boete gaat er niet voor zorgen dat studenten sneller afstuderen. Daarvoor moet je zorgen voor intensief onderwijs. Nu is het enkel een botte bezuiniging.” Klaver hekelt verder het feit dat het kabinet pas beweegt nu het echt niet anders kan. “Het kabinet had het over een uitgestoken hand, maar nu bewegen ze pas omdat het mes op de keel is gezet.” Boris van der Ham (D66) is ook nog niet tevreden. Hij wil dat de maatregel vanaf volgend jaar alleen voor nieuwe gevallen gaat gelden en niet voor zittende studenten.

Overwinning
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) spreekt van een ''gigantische overwinning'' voor alle langstuderende studenten. ''We zijn uiteraard nog steeds tegen het gehele plan, maar dit is al een stap in de goede richting'', aldus voorzitter Sander Breur.

ISO
Guy Hendricks van studentenorganisatie ISO wil bekijken of een jaar uitstel juridisch hetzelfde betekent als een overgangsregeling. Mede gezien de andere bezwaren tegen de langstudeerdersmaatregel, zoals de onmogelijkheid uitzonderingen te maken, sluit hij niet uit dat er alsnog juridische stappen genomen worden tegen dit wetsvoorstel. Wel is Hendricks blij voor de 60.000 studenten die profiteren van het uitstel, maar wat hem betreft blijven alle inhoudelijke bezwaren staan.

Weerstand
Tegen de boete op langstuderen bestaat veel weerstand, zowel in de Tweede Kamer als in de onderwijswereld. Zijlstra meldde afgelopen maandag nog dat de boetes wat hem betreft rechtmatig zijn. Volgens studentenorganisaties maakt de maatregel inbreuk op het beginsel van rechtszekerheid en op de toegankelijkheid van het onderwijs.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.