Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zaterdag 21 januari 2012

Wettelijk overlevingspensioen voor nagelaten betrekkingen terecht betrokken in grondslag

Belanghebbende heeft de Nederlandse nationaliteit, woont in Nederland en is weduwe. Wijlen haar echtgenoot was grensarbeider en als vrachtwagenchauffeur werkzaam voor een in België gevestigde werkgever. In 2003 kwam hij door een verkeersongeval om het leven. Belanghebbende is zelf nimmer in België werkzaam geweest. Belanghebbende heeft in de jaren 2003 en 2004 van de SVB een Anw-uitkering ontvangen. Zij ontving in die jaren ook een overlevingspensioen voor nagelaten betrekkingen van de Belgische Rijksdienst voor Pensioenen (hierna: RVP). Wijlen haar echtgenoot had bij leven premies betaald voor dit recht op overlevingspensioen. In het jaar 2004 was door de RVP op het overlevingspensioen een solidariteitsbijdrage afgehouden.

Belanghebbende heeft in haar aangiften inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen voor de jaren 2003 en 2004 om vrijstelling van premie volksverzekeringen ingevolge artikel 4, onder a, van de Uitvoeringsregeling premieheffing volksverzekeringen 2002 (hierna: de vrijstelling) verzocht. De Inspecteur heeft de vrijstelling niet verleend en definitieve aanslagen opgelegd. Belanghebbende heeft tegen beide aanslagen bezwaar gemaakt. De Inspecteur heeft de aanslagen gehandhaafd bij uitspraken op bezwaar.

Belanghebbende heeft bij Rechtbank 's-Gravenhage tegen beide uitspraken op bezwaar beroep ingesteld. Rechtbank 's-Gravenhage heeft de beroepen ongegrond verklaard. Hof 's-Gravenhage heeft de hoger beroepen gegrond verklaard, de uitspraken van de Rechtbank en de uitspraken op bezwaar vernietigd, en de aanslagen verminderd.

In cassatie klaagt de Staatssecretaris er over dat het Hof ten onrechte heeft geoordeeld dat voor de heffing van premie volksverzekeringen de vrijstelling van toepassing is en de uitkering van het overlevingspensioen daarom niet tot het premie-inkomen behoort.

A-G Van Ballegooijen overweegt dat belanghebbende onder de werkingssfeer van Verordening (EEG) nr. 1408/71 van 14 juni 1971 (hierna: de Verordening) valt. Voor belanghebbende geldt dan het exclusiviteitsbeginsel, wat betekent dat belanghebbende op enig moment slechts aan de socialezekerheidswetgeving van één Lid-Staat onderworpen kan zijn. Dat op haar geen aanwijsregel als vervat in Titel II van de Verordening van toepassing is, doet daar niet aan af.

De A-G overweegt voorts dat deze onderworpenheid, evenals de begrippen 'premie' en 'bijdrage', naar communautair recht moeten worden uitgelegd. De heffing van de solidariteitsbijdrage betekent dat belanghebbende onderworpen is aan de Belgische wetgeving. Omdat belanghebbende in Nederland verzekerd is voor de volksverzekeringen en om die reden premie is verschuldigd, is belanghebbende eveneens aan de Nederlandse wetgeving onderworpen. Toepassing van het exclusiviteitsbeginsel leidt er toe dat hetzij België, hetzij Nederland moet wijken. Nu belanghebbende nimmer in België heeft gewerkt en woonachtig is in Nederland, is Nederland gezien het arrest Aldewereld van het HvJ EG exclusief bevoegd.

België heft dus ten onrechte de solidariteitsbijdrage, en moet wijken. De RVP moet de afgehouden solidariteitsbijdrage aan belanghebbende retourneren. De vrijstelling is niet geschreven voor een situatie waarin het exclusiviteitsbeginsel geldt. Aan toepassing van de vrijstelling wordt dus niet toegekomen. De conclusie strekt tot gegrondverklaring van het beroep in cassatie.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.