Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

woensdag 7 maart 2012

Facebook is klaar voor zijn prooi

Facebook heeft de afgelopen twee jaar voorbereidingen getroffen om de te verwachten miljardenwinsten uit handen van de fiscus te houden. Facebook heeft een web aan financiële holdings gesponnen, van Ierland naar de Kaaimaneilanden. De Nederlandse tak van Facebook, Facebook Netherlands bv, had in eerste instantie als bedrijfsomschrijving 'verkoop van advertentieruimte', maar daar is later financiële holding aan toegevoegd. Nederland is voor multinationals interessant om financiën door te laten stromen.

Oplossingen
Het lijkt nogal in strijd met wat Mark Zuckerberg, oprichter en grootaandeelhouder van Facebook, met de mond belijdt. Hij mag graag beweren dat het hem niet om het geld is te doen, maar om de wereld te veranderen. ‘Als mensen met elkaar gelinkt zijn, kunnen ze sneller tot oplossingen komen’, zo zei hij met gevoel voor drama in een interview. Ook Google meet zichzelf met het bedrijfsmotto ‘don’t be evil’ graag het imago van vriendelijke reus aan, anders dan die andere multinationals. Maar economische problemen worden niet opgelost door de fiscus het bos in te sturen, en het is wel degelijk evil om de mkb’er wél 35 procent belasting te laten betalen om ervoor te zorgen dat het hoofdkwartier van Google of Facebook per autoweg bereikbaar is, er op het kantoor water uit de kraan stroomt en de bekabeling aanwezig is om het internet te bereiken.

Facebook Netherlands is niet de enige fiscaal vriendelijke vennootschap die de netwerksite heeft opgericht de afgelopen twee jaar. Een anonieme bron van persbureau Bloomberg meldde in oktober vorig jaar al dat Facebook van plan was Googles voorbeeld te volgen met het opzetten van een internationale structuur om de belastingdruk te verlagen. Facebook doet dat net als Google door zijn inkomsten te laten stromen door een wirwar aan vennootschappen in belastingparadijzen. Voor Facebook zijn dat naast Nederland Ierland, de Kaaimaneilanden, Luxemburg en Delaware, een kleine staat aan de oostkust van de VS en bekend als grootste fiscale vrijhaven ter wereld voor bedrijven.

Volgens de handelsregisterhistorie van Facebook Netherlands was de taakstelling in eerste instantie enkel ‘Handel in advertentieruimte’, maar dat is uitgebreid. Aan Facebook Netherlands is ook de eigenschap ‘financiële holding’ toegevoegd, wat erop duidt dat het een rol speelt of gaat spelen in Facebooks fiscale strategie.

Wirwar
Alles staat dus klaar om de verwachte miljardenwinsten (afgelopen jaar was de winst nog circa 100 miljoen dollar, maar het bedrijf wordt naar verwachting bij de komende beursgang gewaardeerd op zo’n 100 miljard dollar) uit handen van de Amerikaanse fiscus te houden. De Sunday Times stelt dat de netwerksite slechts 230.000 euro belasting heeft betaald op 230 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd in Ierland in 2010. Niet veel dus, terwijl in de VS en Engeland de vennootschapsbelasting respectievelijk 35 procent en 28 procent bedraagt.

Google gebruikt twee trucs: de ‘double Irish’ en de ‘Dutch sandwich’. De buitenlandse verdiensten sluist Google naar Ierland, vandaar gaan ze via een brievenbusmaatschappij in Amsterdam naar Bermuda. De vennootschappen van Google in Amsterdam en op Bermuda zijn eigendom van Google Ireland ltd.

Offshore
Facebook lijkt het anders aan te pakken. Facebook Netherlands is eigendom van Facebook Global Holding II LLC te Delaware, blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel. De Ierse vennootschap is eigendom van twee vennootschappen op de Kaaimaneilanden. De Luxemburgse vennootschap is eigendom van de Ierse, blijkt uit de Luxemburgse Kamer van Koophandel.

Omdat het nog vrij nieuw is en Facebook nog niet op de beurs is genoteerd, zijn nog niet veel details bekend over hoe Facebooks offshorestructuur precies in elkaar steekt. Facebook Netherlands is in december 2010 opgericht, en heeft daarom nog geen jaarverslagen hoeven publiceren. Dat moet op zijn laatst 13 maanden na het eerste hele jaar, dus in januari 2013. Facebook Luxemburg is in januari 2010 opgezet, maar de Kamer van Koophandel in het Groothertogdom is niet scheutig met informatie. Een moeder-dochterrelatie tussen Delaware en Nederland biedt in ieder geval grote fiscale voordelen, dat is wel duidelijk. Overzeese inkomsten, in dit geval dus uit Nederland, zijn vrijgesteld van belasting in Delaware.

Het geld eerst naar Nederland sluizen heeft ook veel financiële voordelen. Geen land ter wereld heeft zoveel belastingverdragen als Nederland, wat het mogelijk maakt rente-, royalty- en/of dividendstromen tegen een relatief laag tarief of zelfs onbelast naar Nederland te halen uit andere landen. Interest en royalty’s kunnen door het belastingverdrag met de VS weer onbelast van Nederland naar Delaware worden gezonden. Tel uit je winst.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.