Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

vrijdag 4 maart 2011

Overheid was bereid Organon deal fiscaal te ondersteunen

De Nederlandse overheid heeft toegezegd een overname van Organon fiscaal te ondersteunen. Bij de overdracht van activa aan een nieuwe eigenaar zou de overheid € 125 mln mislopen. Dat heeft advocaat Peter Wakkie vandaag gezegd in het kort geding waarin hij namens commissarissen en ondernemingsraad van Organon hervatting van de overnamegesprekken eist. Eigenaar Merck staakte vorige maand de pogingen om Organon te verkopen.

Bij de voorgestelde fiscaal neutrale overdracht van de activa aan de nieuwe eigenaar zou de overheid € 125 mln aan inkomsten mislopen, aangezien de activa een waarde van circa € 500 mln hebben. De concessie van de overheid kwam vier dagen voordat Merck de stekker uit de onderhandelingen trok.

Overnamebod
Wakkie eist vrijdag namens commissarissen en ondernemingsraad dat Merck het overnamebod accepteert van een beursgenoteerde onderneming waarvan hij de naam niet vrijgaf. Met dit bedrijf zou een akkoord op hoofdlijnen getekend moeten worden, als basis voor verdere onderhandelingen over een definitieve verkooptransactie.

Als de rechter dat niet toewijst, vordert Wakkie dat Merck terugkeert aan de onderhandelingstafel, ook al omdat Organon-commissarissen niet zijn geconsulteerd bij het besluit de onderhandelingen af te breken.

De directie van Organon zei vrijdag bij aanvang van het kort geding 'begrip' te hebben dat Merck het voorstel van een potentiële koper heeft afgewezen. Daarmee staat de directie lijnrecht tegenover commissarissen en ondernemingsraad van Organon.

'Onduidelijk voorstel'
De directie zei bij de zitting dat Merck ook het recht heeft om het bod af te wijzen. Volgens de directie lag er absoluut geen panklare overeenkomst, hooguit een schets van een mogelijke transactie met veel onduidelijkheden. De directie sprak van een 'complex en qua werkgelegenheid onduidelijk voorstel'.

Volgens Wakkie was er wel degelijk een concreet en vrijwel afgerond overnamebod, dat voldeed aan de voorwaarden zoals neergelegd in het convenant tussen Organon en Merck. De koper is bereid 570 onderzoeksbanen over te nemen en een deel van de productiefabriek in Oss, waar ingrediënten voor geneesmiddelen worden gemaakt.

Het betoog van Wakkie is erop gericht de rechter te overtuigen dat Merck het onderhandelingsproces voortdurend heeft gefrustreerd met argumenten die ‘deels onjuist, deels niet steekhoudend en deels gefabriceerd’waren.

Omzetontwikkeling
Merck begon volgens Wakkie terug te krabbelen toen de potentiële koper Merck inzicht gaf in zijn prognoses over de omzetontwikkeling van de over te nemen producten. Die waren veel hoger dan de inschattingen van Merck. De onderhandelingen begonnen over de overname van 120 producten. Uiteindelijk bleven er daar maar 22 van over doordat Merck steeds meer beren op de weg zag.

De koper was uiteindelijk bereid de omzet voor tien jaar bij Merck te laten en over de marge een verdeelsleutel af te spreken. De koper deed steeds meer concessies, wat er volgens Wakkie toe leidde dat Merck in zijn spreadsheets over de verdeelsleutel steeds hogere aannames maakte over de inkomsten die zij zou mislopen door de verkoop van Organon. Als de financiële adviseur van de commissarissen vraagt naar de onderliggende cijfers voor deze aannames, worden die geweigerd vanwege confidentialiteit.

Waardevernietiging
Volgens Merck zou verkoop uiteindelijk meer dan $ 760 mln aan waardevernietiging voor Merck betekenen, terwijl bij de start van de onderhandelingen de teller nog stond op min $ 67 mln dollar.

Ook de verkoop van de fabriek stuitte op bezwaren van Merck. De Amerikaanse farmareus betrekt ingrediënten voor zijn eigen medicijnen van deze fabriek en zegt zich zorgen te maken over de kwaliteit. De koper is bereid de fabriek drie jaar eigendom van Merck te laten zijn, terwijl zij de exploitatie doet. Na drie jaar zou de verkoop pas worden gerealiseerd.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.