Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

dinsdag 19 april 2011

Hoge Raad maakt het fiscus moeilijk

Het wordt voor de Belastingdienst moeilijker om boetes op te leggen aan zwartspaarders die geen openheid van zaken willen geven. Dat schrijft het FD op basis van een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan in de geruchtmakende KB-Lux-affaire.

Zwijgen over zwart geld
In deze KB-Lux-zaak heeft de fiscus op basis van de gegevens van 'meewerkers' schattingen gemaakt van de zwarte spaargeleden van de weigeraars. In deze zeer uitvoerige uitspraak gaat het om een man die categorisch blijft ontkennen dat de op een microfiche staande rekening van hem is. Er zijn aan hem 21 navorderingsaanslagen opgelegd over de periode 1990 t/m 2000.
Omgekeerde bewijslast
Hof Amsterdam oordeelt dat de inspecteur de identificatie van de rekeninghouders voldoende aannemelijk heeft gemaakt. Aangezien de man weigert inlichtingen te verstrekken, wordt de bewijslast omgekeerd en verzwaard. De inspecteur heeft de navorderingsaanslagen volgens het Hof echter veel te hoog vastgesteld door aan te nemen dat de man nog meer buitenlandse rekeningen heeft . Ook wordt de boete verminderd, voornamelijk op grond van overschrijding van de redelijke termijn.

Niet willekeurig
De Hoge Raad concludeert in een uitspraak vrijdag dat het Hof terecht heeft geoordeeld dat de man houder is geweest van de bankrekening en dat de bewijslast terecht is omgekeerd. Voorts bevestigt de Hoge Raad dat de door de inspecteur vastgestelde aanslagen niet willekeurig mogen zijn.

Uitspraak Hoge Raad
Voor wat betreft de opgelegde boeten oordeelt de Hoge Raad dat op de inspecteur de bewijslast rust om te bewijzen dat de man zijn rentebaten heeft verzwegen. Het Hof heeft dit miskend door te oordelen dat de man dient te bewijzen dat hij geen strafbaar feit heeft begaan. Het Hof heeft de boetes gematigd tot 80 procent omdat de hoogte van de verschuldigde belasting door schattingen is komen vast te staan en verder verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn. De Hoge Raad oordeelt hierover dat uit de uitspraak van het Hof niet blijkt of het Hof voldoende rekening heeft gehouden met de wijze waarop de belastinggrondslag is bepaald. De zaak wordt verwezen.

Meewerker niet altijd beter af
"Een weigeraar kan door deze uitspraak wel eens beter af zijn dan een medewerker", aldus fiscalist Arja van Eijsden in het FD. "Als de fiscus niet met een overtuigende bewijslast komt aanzettten, dan blijft een boete uit, twerijl degenen die openheid van zaken hebben gegeven wel beboet worden."


De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.