Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

donderdag 18 augustus 2011

Koersen AEX in vrije val

Het Damrak is donderdag met zware verliezen gesloten. Hoewel er niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak was, leek een opeenstapeling van tegenvallend nieuws en teleurstellende macrocijfers een verkoopgolf in te luiden. Ook de grote beurzen elders in Europa sloten diep in de rode cijfers. De AEX sloot 4,5% lager op 279,6 punten. Kort na vier uur werd nog een laagste stand van 275,8 punten aangetikt, het intraday-hoogtepunt lag op 291 punten. De Midkap-index sloot 5,2% lager op 453,9 punten.
Ook elders in Europa was het sentiment ongekend bedrukt. Londen eindigde 4,5% lager, Parijs leverde 5,5% in. Frankfurt sloot 5,8% in het rood. Op het moment van sluiting van de Europese beurzen had Wall Street ook een flinke klap gekregen. De Dow Jones-index stond 3,6% in de min, de S&P500 4%. Technologiebeurs Nasdaq stond 4,3% lager. Een neerwaartse bijstelling van de groeiprognoses voor de wereldeconomie door de Amerikaanse bank Morgan Stanley speelde het sentiment stevig parten.

Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital kan geen logische verklaring bedenken voor de harde klappen die er op het Damrak vallen. ”Er is geen specifieke oorzaak te noemen. We openden wat lager, maar de beurs leek zich wat te stabiliseren. Totdat er vanaf elf uur opeens een verkoopgolf werd ingezet." Hoewel er geen duidelijk onderliggende oorzaak valt te noemen, denkt Jurgens dat beleggers reageren op een combinatie van factoren. ”De resultaten van Dell zetten de beurzen in de VS woensdag lager en de uitkomst van het overleg tussen Merkel en Sarkozy viel ook tegen. De spreads met de noodlijdende eurolanden liepen weer wat op terwijl beleggers naar meer zekerheid vluchten." Dat laatste vertaalde zich ook in de prijzen van staatsobligaties, die flink in de lift zaten. De rente op 10-jarige Duitse staatsleningen daalde tot 2,1%, tegen 2,2% een dag eerder. Wanneer het sentiment weer een draai maakt, durft Jurgens niet te zeggen. ”De markt is de afgelopen maand moeilijk te voorspellen, weinig mensen hadden dit scenario verwacht." Een einde aan de neerwaartse trend ziet hij op korte termijn echter nog niet. ”Misschien dat we nog een tussentijdse opleving zien, maar zowel de VS als de EU en Zwitserland hebben geen oplossingen voor hun problemen. Zolang die er niet is, blijft de ondertoon slecht."

Macrocijfers boden beleggers ook geen verlichting. De initiële uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten zijn vorige week met 9000 gestegen tot 408.000. Economen rekenden in doorsnee op 400.000 aanvragen. De inflatie bedroeg in juli 3,6% op jaarbasis. Daarmee namen de prijzen van consumptiegoederen even sterk toe als in juni. Economen hadden voor juli een daling tot 3,3% voorspeld. De onverwachte daling van de bestaande huizenverkopen zette de indices nog een stapje lager. Het was uiteindelijk de sterker dan verwachte verbetering van de index van leidende indicatoren die voor een licht herstel zorgde. Deze index, met daarin onder meer gegevens over de arbeidsmarkt, de aandelenmarkt en het consumentenvertrouwen, steeg in juli met 0,5% tot 115,8. Economen gingen uit van een toename met 0,2%. In juni klom de index met 0,3%.

Desondanks sloten alle hoofdfondsen met flink verlies. Het aandeel Boskalis werd massaal gedumpt wat resulteerde in een koersval van 13,4% op €22,96. De resultaten van het baggerconcern over het eerste half jaar werden sterk gedrukt door de moeilijke marktomstandigheden en lagen onder de consensus van analisten. De outlook van Boskalis voor het gehele jaar kon beleggers ook niet bekoren. Topman Peter Berdowski haalde hard uit naar analisten. "Het is raar dat de koers zo hard zakt, dan hebben er analisten zitten snurken. Ze hadden deze resultaten door de verslechterde marktomstandigheden aan kunnen zien komen."

TomTom behoorde ook tot de grote verliezers, de koers daalde 9% op €2,99. TNT Express ging 8,7% achteruit op €6,32, Randstad werd 8,6% lager gezet op 21,56. De financials kregen ook zware verliezen te verwerken. Aegon (€2,91) en ING (€5,63) werden beide 8,5% minder waard. 

SBM Offshore hield het lange tijd droog, maar ging uiteindelijk 5,6% lager de dag uit op €13,17. Zoals de dienstverlener voor de olie-industrie eind juli al waarschuwde, dook het bedrijf over de eerste zes maanden diep in de rode cijfers vanwege een afschrijving van $450 miljoen op twee langlopende projecten. Het gemelde verlies was echter minder groot dan analisten vooraf hadden gevreesd. Het aangekondigde vertrek van de topman van SBM Offshore werd volgens de Rabobank ook positief ontvangen. Het eveneens oliegerelateerde fonds Fugro verloor 4,2% op €39,31.

Corio, dat nabeurs met de resultaten naar buiten kwam, was eveneens in mineur. In aanloop naar de cijfers leverde het vastgoedfonds 4,9% in op €23,69. Branchegenoot Unibail Rodamco sloot 3,9% in het rood op €138,80.

Heineken zag 3,9% verdampen. De bierbrouwer heeft een rechtszaak tegen bierproducent Olm gewonnen. Olm moet onmiddelijk stoppen met het vullen van Heinekenfusten met het eigen goedkopere bier in bierinstallaties van Heinekencafés.

Shell leverde ruim 2,8% in op €22,21. De zorgen over de terugval van de wereldeconomie zetten de olieprijs sterk onder druk. In de middaghandel zakte de prijs van een vat Amerikaanse olie met 5% tot $83,15. Daarnaast heeft de minister van olie van Koeweit een onderzoekscommissie ingesteld die nagaat waarom het staatsoliebedrijf een contract van $800 miljoen dollar (€558 miljoen) aan Shell heeft toegekend.

Defensieve aandelen verloren het minst. KPN ging 2,4% omlaag op €9,33, Unilever moest 1,5% afstaan op €23,21 en was hiermee de kleinste verliezer onder de hoofdfondsen.

De middelgrote fondsen lieten geen vrolijker beeld zien. USG People leed het grootste koersverlies, de uitzender werd 9,7% minder waard op €7,10. Heijmans kelderde 8,7% op €13,04 door tegenvallende nieuws over de Europese bouwsector. ABN Amro heeft het koersdoel met €4 neerwaarts bijgesteld naar €20, maar handhaaft het koopadvies.

Ook AMG eindigde 8,7% in de min op €8,85. Aalberts verloor 8,3% op €12,09. Hiermee werd de winst van een dag eerder door de mooie bedrijfscijfers meer dan teniet gedaan. SNS Reaal (€2,32) en Arcadis (€12,53) zagen 7,7% verdampen.

Mediq wist het beste stand de houden, de farmaciegroothandel leverde 'slechts' 2,2% in op €11,89. Ook de vastgoedfondsen wisten het verlies te beperken, Eurocommercial Properties moest 3% prijsgeven op €29,01, Vastned Retail werd 3,4% minder waard op €38,86.

In de AscX sloot TMG op een winst van 0,6% op €9,80, waarmee een deel van de eerdere winst werd prijsgegeven. Het mediaconcern kondigde woensdag nabeurs aan om eigen aandelen in te gaan kopen.

Grontmij zag daarentegen 8,4% op €10,68 van de koers verdampen. Het ingenieusbureau meldde voorbeurs een sterke verbetering van de resultaten, maar waarschuwde daarnaast voor aanhoudende druk op het prijsniveau. SNS Securities vond de winstverwachting van Grontmij voor het gehele jaar teleurstellend.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.