Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

donderdag 22 september 2011

Werken op het Nederlands Continentaal Plat

Werknemers die in het buitenland wonen maar op het Nederlands Continentaal Plat werken, zijn nu maximaal 2 jaar via hun werkgever verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. De overheid wil dat deze werknemers in de toekomst aanspraak kunnen maken op Nederlandse volks- en werknemersverzekeringen, zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW) en Werkloosheidswet (WW).

Offshorewerknemers
Werknemers die werken op het Nederlands Continentaal Plat vallen onder de NederlandseArbowet enWet arbeid mijnbouw Noordzee. Ongeacht de nationaliteit van de werknemer en de vestigingsplaats van de werkgever.

De Wet arbeid mijnbouw Noordzee geldt niet voor werknemers op een schip. Wel voor werknemers die werken op een vaste of mobiele mijnbouwinstallatie (productieplatform of boorinstallatie). Of werknemers die minimaal 30 dagen onafgebroken op een hulpschip werken.

Rechten en plichten offshorewerknemers
De rechten en plichten van offshorewerknemers kunnen verschillen van die van werknemers aan wal. Alle offshorewerknemers hebben recht op:
  • het Nederlandse minimumloon en hetminimum aantal vakantiedagen
  • Ontslagbescherming volgens het Nederlandse recht
  • Maximaal 2 jaar 70% van het loon bij ziekte of een ongeval. Dit geldt alleen voor werknemers die in geen enkele andere lidstaat recht hebben op een ziekengeldregeling.
  • Vergoeding van geneeskundige hulp door de werkgever. Dit geldt alleen voor werknemers die in geen enkele lidstaat tegen ziektekosten verzekerd zijn. De werkgever is verplicht de ziektekosten te vergoeden: 
  1. die tijdens het dienstverband gemaakt zijn;
  2. van medische behandelingen die na het dienstverband doorlopen. Tot maximaal 1 jaar na het dienstverband.
  • Nederlandse rechter bij arbeidsconflicten. Offshorewerknemers die een arbeidsconflict hebben met hun werkgever kunnen zich altijd wenden tot de Nederlandse rechter. Ook als de:
  1. werknemers niet in Nederland wonen;
  2. werkgever in het buitenland is gevestigd;
  3. werknemers een arbeidsovereenkomst hebben volgens het buitenlandse recht.
Extra bescherming offshorewerknemers die in Nederland wonen
Offshorewerknemers die in Nederland wonen, zijn ook verzekerd voor de:
  1. Algemene Ouderdomswet (AOW)
  2. Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ)
  3. Algemene Nabestaandenwet (ANW)
Als hun werkgever in Nederland is gevestigd, zijn ze ook nog verzekerd voor:
  1. Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
  2. Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
  3. Werkloosheidswet (WW)
De wet arbeid mijnbouw Noordzee regelt de minimale arbeidsvoorwaarden. In cao’s worden meestal aanvullende arbeidsomstandighedenafgesproken.

Mogelijke wijziging wetgeving
Werkgevers zijn nu alleen verplicht om werknemers die in het buitenland wonen maximaal 2 jaar te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte. De werknemers zijn niet beschermd tegen bijvoorbeeld werkloosheid. Op verzoek van de Europese Commissie heeft de overheid een wetsvoorstel gemaakt waardoor deze werknemers onder het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel vallen.

Het wetsvoorstel wordt momenteel voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog goedkeuren. De Wet arbeid mijnbouw Noordzee die nu van kracht is op werknemers op het Nederlands Continentaal Plat vervalt zodra de wetswijziging in werking treedt.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.