Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

dinsdag 11 oktober 2011

Belastingdienst vermindert in weerwil van uitspraak aanslag niet

In een procedure over een opgelegde navorderingsaanslag ib 2001 heeft de rechter (in twee instanties) een uitspraak gedaan waarin hij zich ook uitspreekt over de onderliggende ambtshalve opgelegde primaire aanslag inkomstenbelasting 2001. De strekking was dat de primaire aanslag moest worden vastgesteld op een lager bedrag.

Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst in weerwil van de uitspraak van de rechter niet bereid is de primaire aanslag ib 2001 te verminderen.

De Nationale ombudsman constateerde dat de uitspraak van de rechter formeel geen betekenis heeft voor de primaire aanslag ib 2001. Dat betekent dat die aanslag alleen nog via de weg van ambtshalve vermindering kan worden gewijzigd.

De Nationale ombudsman overwoog dat in het bijzonder het rechtszekerheidsbeginsel meebrengt dat overheidsinstanties zich gebonden achten aan oordelen van de rechter. Onder vaststelling dat de staatssecretaris het ingestelde cassatieberoep tegen het arrest van het gerechtshof om hem moverende redenen had ingetrokken, achtte de Nationale ombudsman de stelling van de Belastingdienst dat de feitenrechter zijn overwegingen over de primaire aanslag ib 2001 op onjuiste argumenten had gebaseerd niet relevant. Hij overwoog dat voor rechthebbenden een oordeel inclusief de daarmee verbonden verdere overwegingen – zolang niet met succes in cassatie aangevochten – een oordeel vormt waar een overheidsinstantie als de Belastingdienst niet van kan afwijken. Dit omdat hierdoor het vertrouwen in de rechtspraak onder druk wordt gezet of zelfs wordt aangetast. Dat maakt dat het de Belastingdienst niet vrijstond om in weerwil van de uitspraken van de feitenrechter te besluiten om de primaire aanslag ib 2011 niet ambtshalve te verminderen. Het feit dat de primaire aanslag ib 2011 onherroepelijk vaststond, doet hieraan niet af.

De Nationale ombudsman beoordeelde de klacht als gegrond en deed de aanbeveling de primaire aanslag ib 2001 alsnog ambtshalve te verminderen met inachtneming van de uitspraak en berekening van de rechter.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.