Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

maandag 23 januari 2012

C-531/11 Strehl

Verzoekster is geboren in 1969. Zij meldt zich eind augustus 2006 als werkzoekende bij verweerster, het Duitse ‘UWV’, en vraagt een werkloosheidsuitkering aan. Het bedrag dat verzoekster wordt toegekend is een wettelijk geregeld fictief referentieloon omdat zij niet ten minste 150 dagen achtereen arbeid heeft verricht. Verzoekster is het met het bedrag niet eens: zij meent dat moet worden uitgegaan van het laatste door haar in Zwitserland verdiende loon. Maar dit bezwaar en het daaropvoglende beroep wordt afgewezen.

Verzoekster heeft tot 30 september 2005 in ZWI gewerkt. Dit heeft echter geen invloed op de uitkering omdat artikel 68 van Vo. 1408/71 zich daartegen verzet. Hierin staat dat de lidstaat voor de berekening van de uitkering kan uitgaan van het bedrag van het vroegere loon dat tijdens het laatste dienstverband op het grondgebied van die staat is genoten.

Verzoekster is echter van mening dat niet artikel 68, maar artikel 71 (grensarbeiders) van Vo. 1408/71 op haar van toepassing is omdat zij haar woonplaats in DUI heeft behouden. In ZWI bewoonde zij slechts een kamer. De verwijzende rechter meent dat verzoekster een ‘atypische grensarbeider’ is in de zin van artikel 71, lid 1, sub b, punt ii van de Vo, waardoor zij wel recht zou hebben op de door haar geëiste uitkering. Het Hof heeft eerder uitspraak gedaan over een uitkering aan een werkzoekende in een soortgelijke situatie in zaak 67/79, maar is toen niet toegekomen aan de vraag of voor de inaanmerkingneming van het in de lidstaat van arbeid ontvangen loon een rechtstreeks temporeel verband tussen het einde van de werkzaamheid in de andere lidstaat en de inschrijving als werkzoekende in de woonlidstaat dwingend vereist is.

Die vraag legt de verwijzende Duitse rechter alsnog aan het Hof voor:
“Dient artikel 68, lid 1, eerste volzin, van verordening (EEG) nr. 1408/71 aldus te worden uitgelegd dat het bevoegde orgaan van de woonlidstaat het loon dat een atypische grensarbeider (in de zin van artikel 71, lid 1, sub b, punt ii, van verordening nr. 1408/71) tijdens zijn laatste dienstverband in een andere lidstaat heeft ontvangen, bij de berekening van de uitkering in aanmerking dient te nemen, ook indien de betrokkene vervolgens in de woonlidstaat niet onmiddellijk een werkzaamheid uitoefent en zich daar pas 11 maanden na beëindiging van het dienstverband in de andere lidstaat als werkzoekend meldt”.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.