Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

dinsdag 20 maart 2012

Taks op spaargeld

Niet iedereen hoeft zich bij de aangifte inkomstenbelasting over 2011 druk te maken over de belasting in box 3 op spaargeld, beleggingen en andere bezittingen. Er is een algemene vrijstelling van € 20.785 per persoon, iemand die daar overheen schiet kan gebruikmaken van andere vrijstellingen.

De belastingheffing op vermogen oogst elk jaar weer kritiek. Zo zou het onrechtvaardig zijn omdat er over vermogen in het verleden al eens inkomstenbelasting is betaald. Omstreden is echter vooral de aanname van de fiscus dat we 4% rendement op ons vermogen verdienen. „Op een spaarrekening heb je dat de laatste jaren nauwelijks kunnen halen en ook de beleggingsrendementen vielen tegen”, stelt Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date.

Tot 2001 bedroeg de taks op vermogen 0,7%, boven een hoge vrijstelling van 200.000 gulden (€ 90.756). Daarbij kwam nog wel een heffing over spaarrente en dividend. Boven een vrijstelling van 1.000 gulden per persoon, betaalde je over elke extra gulden rente inkomstenbelasting, het hoogste tarief daarvan was toen 60%. Voor dividend uit beleggingen gold een aparte, maar identieke aanpak.

De huidige vermogensrendementsheffingwerd bij de invoering ervan in 2001 in eerste instantie dan ook verwelkomd als een fijne belastingverlaging. De fiscus veronderstelt dat u met sparen en eventueel beleggen een rendement maakt van 4% en belast dat met 30%. De heffing in box 3 komt daarmee uit op 1,2%. Maar wie heeft de afgelopen jaren die 4% rendement nu echt gehaald? Ligtenberg: „Voor 2001 waren vastgoed maar ook aandelen een goede belegging, die jaarlijks vele procenten in waarde stegen. De laatste jaren is dat niet meer het geval. Dan kun je je afvragen waarom deze bezittingen wel meetellen voor box 3 en andere, minstens zo waardevolle bezittingen zoals een auto of boot niet.”

Vrijstelling
U kunt de belastingdruk op uw vermogen verminderen. Iedere belastingplichtige heeft allereerst een algemene vrijstelling. Deze wordt elk jaar iets verhoogd en bedraagt over 2011 € 20.785, of € 41.570 voor fiscale partners samen. Pas daarboven gaat de fiscale teller lopen. Voor 65-plussers geldt een extra vrijstelling, afhankelijk van hun vermogen en inkomen. Deze kan oplopen naar € 27.516 per persoon.

En wat als kinderen een spaarpotje hebben? Bij een kind onder de 18 jaar, wordt dat vermogen bij de ouders belast. Zijn de ouders gescheiden, dan krijgt ieder de helft toegerekend. Per kind is er nog wel een vrijstelling van € 2.779. Met ingang van 2012 is deze echter geschrapt.

Een extra vrijstelling is er voor geblokkeerd spaarloon. De spaarloonregeling is weliswaar ook afgeschaft, maar tot 1 januari 2012 gestorte bedragen kunnen nog vier jaar geblokkeerd blijven staan en vallen daarmee buiten de heffing in box 3. Deze vrijstelling bedraagt € 17.025, maar dat saldo is al jarenlang onbereikbaar wegens de jarenlange bevriezing van de maximale spaarbedragen en de afschaffing van verwante spaarregelingen.

Maatschappelijk
Wilt u grote bedragen buiten box 3 houden, dan zijn maatschappelijke beleggingen wellicht een betere keus. Het gaat om groene, sociaalethische en culturele beleggingen en leningen aan startende bedrijven, de zogeheten tanteagaathleningen. Binnen de regeling voor groenfondsen is ook een groene spaarrekening mogelijk.

Het gaat om twee aparte vrijstellingen, allereerst die voor groene en sociaal-ethische beleggingen of groene spaarproducten. De waarde hiervan is tot € 55.476 (€ 110.952 voor fiscale partners) vrijgesteld. Dat biedt een fiscaal voordeel van 1,2%. Daarbovenop kwam oorspronkelijk nog een extra heffingskorting in box 1 van 1,3%, maar het kabinet bouwt dat af naar 0% in 2014. Over 2011 is de korting nog 1%, over 2012 0,7%. Hetzelfde regime, maar met een aparte vrijstelling, geldt voor culturele beleggingen en leningen aan startende ondernemers.

Er is nog een aantal kleinere vrijstellingen. Heeft u een uitvaartverzekering dan telt de opgebouwde waarde in de polis niet mee in box 3 mits die niet hoger is dan € 6.744. Is het ook maar een euro meer, dan wordt de polis alsnog belast.

Contant geld dient u naar de letter van de belastingwet ook op te geven. Als u meer dan € 503 aan cash (het dubbele voor fiscale partners) in huis heeft, telt het meerdere mee in box 3. Voor de Belastingdienst is dit natuurlijk een post die wel heel erg lastig te controleren is. Schulden mag u in box 3 aftrekken. Er geldt wel een drempel: alleen het meerdere boven € 2.900 (€ 5.800 voor fiscale partners) is aftrekbaar. Te betalen belastingschulden tellen niet mee, tenzij het gaat om binnen- of buitenlandse erfbelasting.

Een andere belangrijke uitzondering is dat bepaalde persoonsgebonden aftrekposten in box 1 niet als schuld in box 3 mogen worden meegenomen. In 2011 betreft dit partneralimentatie en aftrekbare giften.

Peildatum
Met ingang van de aangifte inkomstenbelasting 2011 is er nog maar één peildatum voor box 3, namelijk 1 januari van dat jaar. Daarvoor gold het gemiddelde van de stand op 1 januari en 31 december. „Mensen die in 2011 te maken hebben gehad met een dalend vermogen als gevolg van de misère op de huizenmarkt en de beurzen, worden nu dus voor een hoger vermogen aangeslagen dan ze in feite hebben”, concludeert Ligtenberg.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.