Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

maandag 27 augustus 2012

FNV stapt naar rechter voor gelijk loon migranten

Vakbond FNV wil via de rechter afdwingen dat buitenlandse arbeiders hetzelfde loon krijgen als Nederlanders als zij hetzelfde werk uitvoeren. Aanleiding is een groep van honderden Poolse bouwvakkers die werken aan de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven, zo maakte de vakbond maandag bekend. De Polen, volgens de bond gaat het om 800 man, zijn ingehuurd via Remak, een groot Pools installatiebedrijf. Volgens de FNV worden zij structureel onderbetaald en is dat in strijd met de Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid (WAGA). Met een kort geding wil de vakbond afdwingen dat zij hetzelfde loon krijgen als hun Nederlandse collega's. ''Gelijk loon voor gelijk werk'', aldus Masja Zwart van de FNV.

Oneerlijke concurrentie
Tegelijk hoopt de bond zo oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Veel Nederlandse bouwvakkers zijn of worden ontslagen en bouwbedrijven gaan failliet. ''Terwijl er tegelijkertijd in de Eemshaven volop werk is. Daar werken echter nauwelijks Nederlandse metaalwerkers en bouwvakkers.'' Het is voor het eerst dat de FNV een kort geding aanspant tegen een buitenlandse werkgever om het Nederlandse cao-loon te betalen. De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben, omdat ook heel veel buitenlanders worden onderbetaald in de agrarische sector, het beroepsgoederenvervoer, de distributie van supermarkten en op andere grote bouwplaatsen als de Maasvlakte, aldus de vakbond.

Cao-loon
De FNV schat dat zo'n drie op de vier bedrijven niet het cao-loon betalen waar buitenlandse werknemers, vaak Oost-Europeanen, wel recht op hebben. ''Dat scheelt al snel 30 tot 40 procent aan salariskosten. Daarmee zijn deze bedrijven dus vele malen goedkoper dan de Nederlandse.'' De FNV wil met het kort geding ook afdwingen dat de Arbeidsinspectie vaker en strenger controleert op naleving van de wet en dat de hoofdaannemer aansprakelijk is voor overtredingen van zijn onderaannemers. Dit laatste is zo’n 2 jaar geleden in Noorwegen ingevoerd, en sindsdien zijn de problemen met ontduiking en oneerlijke concurrentie daar praktisch verdwenen, aldus de bond.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.