Er is forse kritiek op de torenhoge boetes die Nederlanders krijgen als ze te laat hun belastingaangifte indienen. De maximale boete die de fiscus mag opleggen, is dit jaar gestegen naar 4.920 euro. Een verviervoudiging.
Belastingplichtigen moeten voor 1 april hun aangifte indienen. Nederlanders die na een herinnering en aanmaning in gebreke blijven, krijgen voortaan een boete van 226 euro. Bij een herhaling loopt dit op naar 984 euro. Wie stelselmatig achterblijft met de aangifte, riskeert een boete van maximaal 4.920 euro.
„De verhoging is te zot voor woorden”, briest Ymi van de Knaap, coördinator FNV Belastingservice. „Je moet in strafzaken heel wat op je kerfstok hebben voordat een rechter dit soort boetes oplegt. Het is echt oppassen geblazen: tijdig doen van aangifte is dit jaar een van de speerpunten van de fiscus.”
Hard
Jurjen van Daal, belastingadvocaat bij Taxwise, weet dat strafrechters voor bedreiging een boete van 250 euro geven. Voor mishandeling lopen de bedragen uiteen van 500 tot 750 euro. „Het lijkt erop alsof de Belastingdienst hard inzet, om fiscaal gewenst gedrag af te dwingen.”
Sanne van den Elst, fiscaal jurist bij Jongbloed, vindt het opleggen van boetes onrechtvaardig. „De fiscus meet met twee maten. De burger wordt om de oren geslagen met gigaboetes. Maar als de belastinginspecteur rijkelijk laat is met een reactie, dan gebeurt er niets.”
'Stok achter deur'
Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt dat de hogere boetes een stok achter de deur zijn. „De Tweede Kamer heeft zijn fiat gegeven aan de verhoging. Mensen die te laat zijn, verstoren het proces. Die kosten moeten worden opgehoest door Nederlanders die wel op tijd zijn.”
De zegsman ontkent dat burgers niet worden gecompenseerd als de fiscus zelf traag is. „Na drie jaar komt de aanslag te vervallen. Als wij te laat reageren in bezwaarprocedures, kan de belastingplichtige dwangsommen eisen en naar de rechter stappen.” Hij geeft aan dat de herinneringsbrieven al in mei zullen worden verstuurd. Wie uitstel aanvraagt voor de aangifte, krijgt niet direct een boete opgelegd.
Bron
Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
30%
AOW
Aangifte
BSN
Baggeraar
Belastingdienst
Belastingverdragen
Boorplatform
Cruise
Digid
Eigen woning
Emigratie
Energie
Expat
Fiscaal partnerschap
GBA
Heffingskortingen
Hypotheek
Offshore
Ombudsman
Pensioen(fonds)
Piloot
Rechtspraak
Rijksoverheid
Rijnvarende
Rotterdam
SVB
Scheepvaart
Sociale zekerheid
Spaarloon
Toeslagen
Tysma|Lems
WOZ
Zeevarende
Zorgverzekering
Startpagina » Belastingdienst » Irritatie over hoge boete late belastingaangifte
woensdag 16 februari 2011
De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?
Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.
In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!
Populaire berichten
-
Wie trekt er echt aan de touwtjes? De Volkskrant brengt voor het vijfde jaar macht en invloed in Nederland in kaart, met verhalen en de Top ...
-
De Europese Unie wil een Europees systeem om een internationaal treinkaartje te boeken. Ook het plannen van een treinreis in Europa moet mak...
-
Het behouden en verstevigen van de positie van Nederland als aantrekkelijke vestigingplaats voor het internationale bedrijfsleven en bestrij...
-
Het kabinet wil de belasting op arbeid verlagen en tegelijk de belasting op consumptie verhogen. Tarieven in de inkomstenbelastingen kunnen ...
-
Inspecteur slaagt in bewijslast dat belanghebbende op grond van het Verdrag Rijnvarenden premieplichtig is in Nederland. Aan E106-verklaring...
Blogarchief
-
►
2012
(452)
- september 2012 (12)
- augustus 2012 (48)
- juli 2012 (43)
- juni 2012 (53)
- mei 2012 (58)
- april 2012 (57)
- maart 2012 (55)
- februari 2012 (56)
- januari 2012 (70)
-
▼
2011
(756)
- december 2011 (68)
- november 2011 (64)
- oktober 2011 (69)
- september 2011 (59)
- augustus 2011 (92)
- juli 2011 (57)
- juni 2011 (90)
- mei 2011 (63)
- april 2011 (48)
- maart 2011 (47)
- februari 2011 (40)
- januari 2011 (59)
-
►
2010
(190)
- december 2010 (51)
- november 2010 (42)
- oktober 2010 (59)
- september 2010 (38)
In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?
Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.
Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!
Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.
Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?
Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.