Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zaterdag 20 augustus 2011

Bij fiscaal recht en kunstacademie hoogste schulden

Starters beginnen hun carrière met een steeds hogere studieschuld. In 2011 bedraagt die gemiddeld 14.500 euro, bleek uit recent onderzoek van Elsevier en vandaag ook uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Elsevier bracht bovendien in kaart wie de grootste schuldenaars zijn.

Van de academici hebben fiscaal juristen aan het eind van hun studie de hoogste schuld, gemiddeld 23.600 euro. Afgestudeerden van de kunstacademie steken zich van de hbo’ers het diepst in de schulden. Ze hebben een gemiddelde studieschuld van 18.000 euro. Dat blijkt uit het onderzoek Studie & Werk 2011 van Elsevier en onderzoeksinstituut SEO Economisch Onderzoek. Zevenduizend hbo’ers en academici werden ondervraagd, anderhalf jaar na hun afstuderen.
Van de starters begint 51 procent zijn carrière met een studieschuld, blijkt uit het onderzoek Studie & Werk 2011. De gemiddelde schuld van academici bedraagt 17.300 euro, starters met een hbo-diploma op zak hebben gemiddeld een lening af te lossen van 12.200 euro.

Van welke opleidingen hebben afgestudeerden de hoogste schulden?

Academici
Opleiding en studieschuld
  1. Fiscaal recht 23.600 euro
  2. Béta en beleid 22.800 euro
  3. Tandheelkunde 21.900 euro
  4. Constructiestudies 20.500 euro
  5. Theologie en levensbeschouwing 20.500 euro
Gemiddeld 17.300 euro

Hbo'ers
Opleiding en studieschuld
  1. Kunstacademie 18.000 euro
  2. Bedrijfskunde en management 16.700 euro
  3. Communicatiesystemen 16.500 euro
  4. Civiele techniek 16.200 euro
  5. Accountancy en fiscaal 15.700 euro
Gemiddeld 12.200 euro

Studentenvereniging
Leden van een studentenvereniging lenen gemiddeld 4.000 euro meer dan niet-leden, wijst het Elsevier-onderzoek bovendien uit. En mannen lenen meer dan vrouwen: 53 tegen 49 procent. Allochtone hbo’ers lenen 5.000 euro meer dan autochtone hbo’ers. Allochtone academici lenen 3.000 euro meer dan autochtonen aan de universiteit. Opvallend: studenten met een bijbaantje lenen meer.

Terugbetalen
Wanneer studenten moeten beginnen met het terugbetalen van hun studieschuld is afhankelijk van het moment waarop het recht op studiefinanciering eindigt. De terugbetalingsperiode begint op 1 januari daaropvolgend. Op de website van deDienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn alle regels te vinden.

In het kort: de terugbetalingsperiode begint met een aanloopfase van twee jaar. Tijdens deze fase mogen studenten wel terugbetalen, maar het hoeft niet. Twee jaar later start de daadwerkelijke aflosfase. Dan zijn studenten verplicht het voor hen vastgestelde maandbedrag te betalen. Ze hebben daar vijftien jaar de tijd voor. Wie weinig verdient, kan om een verlaging van het maandelijke aflossingsbedrag vragen. In bijzondere situaties kan DUO het restant van de schuld na vijftien jaar kwijtschelden.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.