Minister van Financiën Jan Kees de Jager wil het mes zetten in provisies die verzekeraars en banken betalen aan onafhankelijke tussenpersonen. Hij stuurt deze week een brief met voorstellen naar de Tweede Kamer.
Kern is de invoering van een wettelijk verbod op de betaling van provisies op een groot aantal financiële producten, zoals hypotheken, levensverzekeringen en pensioenen. Onafhankelijke tussenpersonen moeten direct worden betaald door de consument. Bij schadeverzekeringen blijft het systeem van provisies wel bestaan.
De voorstellen van De Jager behelzen een historische ommezwaai in de manier waarop de overheid de verhouding tussen verzekeraars, banken en tussenpersonen reguleert. Medio jaren negentig werd de hoogte van provisies juist wettelijk vrijgegeven. Geschat wordt dat er jaarlijks circa euro 1 mrd à euro 2 mrd aan provisies naar tussenpersonen vloeit.
Belang consument
Het verbod moet ertoe leiden dat onafhankelijke tussenpersonen zich alleen nog maar laten leiden door het belang van de consument. De provisiestromen tussen verzekeraars, banken en tussenpersonen hebben excessen als de woekerpolisaffaire in de hand gewerkt, omdat tussenpersonen worden gestimuleerd producten te verkopen die ongeschikt of te duur zijn voor consumenten.
De voorstellen van De Jager volgen op een evaluatie naar de effectiviteit van de wettelijke maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen om de ongewenste effecten van het provisiestelsel tegen te gaan. Deze evaluatie, uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO, wijst uit dat de maatregelen wel enig effect hebben, maar niet leiden tot een daadwerkelijke cultuuromslag bij tussenpersonen.
Belangenverenigingen
De Jager volgt aanbevelingen van het Verbond van Verzekeraars en Adfiz, de grootste organisatie van tussenpersonen, die zijn weerstand tegen een verbod kortgeleden opgaf. Ook de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis, die tot voor kort reserves hadden, steunen de voorstellen op hoofdlijnen. De twee belangenclubs zouden volgens bronnen nog wel garanties willen zien, zoals toezicht door bijvoorbeeld de AFM op de hoogte van de adviesvergoeding. De Autoriteit Financiële Markten zei kortgeleden al een voorstander te zijn van een provisieverbod.
Overgangsperiode
De verwachting is dat het door De Jager gewenste verbod begin 2013 van kracht wordt. Zowel het Verbond van Verzekeraars als de Adfiz pleit voor een overgangsperiode. Het provisieverbod zal grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van tussenpersonen, dat toch al onder grote druk staat.
De Jager wil ook rekening houden met nieuwe Europese regelgeving, zoals de aanstaande herziening van de zogeheten Insurance Mediation Directive, waarin regels voor tussenpersonen staan.
De Jager wil provisies bij schadeverzekeringen niet verbieden, omdat de advieskosten bij deze producten anders te hoog worden. Zowel de Consumentenbond als het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gewaarschuwd dat de toegankelijkheid van financieel advies voor consumenten met een lager inkomen in het gedrang kan komen als provisies worden verboden.
Bron
Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
30%
Aangifte
AOW
Baggeraar
Belastingdienst
Belastingverdragen
Boorplatform
BSN
Cruise
Digid
Eigen woning
Emigratie
Energie
Expat
Fiscaal partnerschap
GBA
Heffingskortingen
Hypotheek
Offshore
Ombudsman
Pensioen(fonds)
Piloot
Rechtspraak
Rijksoverheid
Rijnvarende
Rotterdam
Scheepvaart
Sociale zekerheid
Spaarloon
SVB
Toeslagen
Tysma|Lems
WOZ
Zeevarende
Zorgverzekering
Startpagina »Geen label » De Jager verbiedt provisies
De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?
Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.
In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!
Populaire berichten
-
The new EU Regulations No 883/2004 and 987/2009 will apply in the relations between Switzerland and the EU-States from 1st April 2012, with ...
-
In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2011 opgeno...
-
Spaart u voor een uitkering naast uw pensioen? Vanaf belastingjaar 2011 mag u in uw aangifte alleen nog lijfrentepremies aftrekken die u in ...
-
Een inwoonster van Amsterdam die weigert haar vingerafdrukken te geven, krijgt voorlopig geen nieuw paspoort. De gemeente Amsterdam hoeft ha...
-
De Koninklijke Marine geeft 2, 3 en 4 september acte de présence op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dit evenement laat bezoekers actief ke...
Blogarchief
-
►
2012
(452)
- september 2012 (12)
- augustus 2012 (48)
- juli 2012 (43)
- juni 2012 (53)
- mei 2012 (58)
- april 2012 (57)
- maart 2012 (55)
- februari 2012 (56)
- januari 2012 (70)
-
►
2011
(756)
- december 2011 (68)
- november 2011 (64)
- oktober 2011 (69)
- september 2011 (59)
- augustus 2011 (92)
- juli 2011 (57)
- juni 2011 (90)
- mei 2011 (63)
- april 2011 (48)
- maart 2011 (47)
- februari 2011 (40)
- januari 2011 (59)
-
▼
2010
(190)
- december 2010 (51)
- november 2010 (42)
- oktober 2010 (59)
- september 2010 (38)
In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?
Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.
Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!
Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.
Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?
Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.