Formateur Mark Rutte heeft de gesprekken met een eerste groep kandidaat-ministers afgerond. Een deel van de nieuwe ministersploeg is bekend.
Rutte ontvangt vanmiddag nog een aantal kandidaten en heeft ook maandag en dinsdag gesprekken gepland. Hij wil donderdag zijn kabinet presenteren. De aankomend premier verzamelt louter vertrouwelingen uit zijn liberale kamp. Ook coalitiepartner CDA levert veel ervaring, met hier en daar een verrassing.
Uri Rosenthal
Voor vanmiddag staat een gesprek op de agenda met oud-informateur Uri Rosenthal voor de post van Buitenlandse Zaken. Weliswaar zoemde de naam Rosenthal rond, niemand had hem deze post toegedacht. Staatssecretaris op dit ministerie wordt oud-journalist en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Ben Knapen (CDA).
Hans Hillen
CDA-senator Hans Hillen minister is de beoogde nieuwe minister van Defensie, ook met hem spreekt Rutte vandaag. Hillen zat twaalf jaar in de Tweede Kamer en was zes jaar politiek verslaggever van het NOS Journaal.
Hillen is de grootste verrassing tot nu toe. De CDA-senator en oud-buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer wordt politiek verantwoordelijk voor de krijgsmacht. Verbaal zullen Navo-partners zeker gaan genieten van deze rechtse houwdegen. Ook de passage in het regeerakkoord dat verzoeken om deelname aan internationale missies zullen worden overwogen, moet de verdragspartners als muziek in de oren klinken.
Portretten van enkele kandidaat-ministers voor het kabinet Rutte
Henk Kamp (1952) wordt minister van Sociale Zaken. Dat hij op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid landt, is toch een kleine verrassing. Hij werd getipt als minister voor Immigratie en Integratie omdat hij zich daar laatstelijk als Kamerlid op profileerde.
Hij was eerder VVD-minister van VROM (2002-2003) en Defensie (2002 - 2007). Toen de VVD na de verkiezingen van 2006 niet terugkeerde in de regering nam Kamp plaats in de Tweede Kamer. Hij deed een poging Kamervoorzitter te worden maar legde het af tegen PvdA'er Gerdi Verbeet. Begin vorig jaar werd Kamp commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Piet Hein Donner (1948) wordt minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Donner moet een succes maken van het verkleinen van het ambtenarenapparaat, de Tweede en de Eerste Kamer, allemaal weerbarstige onderwerpen. Bij het takenpakket van Donner komt ook volkshuisvesting, maar Donner gaf aan dit niet te veel te vinden voor één ministerie. 'Het wordt geen ratjetoe', zei hij na afloop van zijn gesprek met Rutte.
Hij was CDA-minister van Sociale Zaken in het laatste kabinet-Balkenende en in de periode 2002-2006 minister van Justitie, hij trad af na publicatie van een rapport over de Schiphol-brand. Donner studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Donner vervulde onlangs een sleutelrol bij het oplossen van de crisis binnen het CDA.
Ivo Opstelten (1944) wordt minister van Veiligheid en Justitie, hij was hiervoor de gedoodverfde kandidaat. Partijvoorzitter en oud-informateur Ivo Opstelten is een hechte tandem met Rutte sinds het vertrek van Kamerlid Rita Verdonk, die de partij bijna deed scheuren. Hij bracht rust in de partij. Als burgemeester kent Opstelten de problemen met de aansturing van politie. Hij kreeg veel lof toegezwaaid als burgemeester van Rotterdam omdat hij de stad veiliger maakte.
VVD-prominent Opstelten stond als informateur aan de basis van het kabinet-Rutte. Opstelten droeg sinds 1972 achtereenvolgens de ambtsketen in Doorn, Delfzijl, Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Van 1987 tot 1992 maakte hij een uitstapje naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij directeur-generaal openbare orde en veiligheid was.
Melanie Schultz van Haegen (1970) krijgt de leiding over het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Schultz van Haegen begon als gemeenteraadslid van Leiden, na een studie Bestuurskunde in dezelfde stad en in Rotterdam. In de periode 2002 - 2007 werd ze staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. In 2007 werd ze directeur zorginkoop bij verzekeraar Achmea Zorg, daarnaast is ze ook lid van de raad van commissarissen bij bouwbedrijf Ballast Nedam.
Maxime Verhagen (1956) wordt minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Verhagen was in het laatste kabinet-Balkenende minister van Buitenlandse Zaken. Hij was in het verleden ook lid van het Europees Parlement (1989-1994). Als fractieleider moest Verhagen alle zeilen bijzetten toen er binnen het CDA een scheuring dreigde over samenwerking met de PVV. Verhagen is grootofficier in de Orde van Bernardo O'Higgins, vernoemd naar de militair die aan de basis stond van de onafhankelijkheidsstrijd van Chili.
RTL Nieuws meldt vrijdagmiddag dat CDA-er Gerd Leers de nieuwe minister van Integratie en Immigratie wordt. Daarmee zouden de namen van negen van de twaalf beoogde ministers bekend zijn.
Vrijwel zeker is dat Edith Schippers (46) de scepter gaat zwaaien op Volksgezondheid. Zij en Rutte zijn twee handen op één buik. Zij was vicefractievoorzitter toen Rutte de fractie leidde en begeleidde hem naar de meeste informatie-gesprekken.
Ministeries
Het aantal ministeries gaat onder aankomend premier Rutte terug van 13 naar 11. Landbouw wordt samengevoegd met Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat wordt gecombineerd met VROM. Volkshuisvesting en Integratie gaan naar Binnenlandse Zaken.
Onder Binnenlandse Zaken komt ook Immigratie en Asielzaken te vallen, waardoor er in het kabinet 12 ministers zitting nemen voor 11 ministeries.
Bron
Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
30%
Aangifte
AOW
Baggeraar
Belastingdienst
Belastingverdragen
Boorplatform
BSN
Cruise
Digid
Eigen woning
Emigratie
Energie
Expat
Fiscaal partnerschap
GBA
Heffingskortingen
Hypotheek
Offshore
Ombudsman
Pensioen(fonds)
Piloot
Rechtspraak
Rijksoverheid
Rijnvarende
Rotterdam
Scheepvaart
Sociale zekerheid
Spaarloon
SVB
Toeslagen
Tysma|Lems
WOZ
Zeevarende
Zorgverzekering
Startpagina » Formatie » Rutte bouwt kabinet op oude vertrouwden
De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?
Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.
In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!
Populaire berichten
-
The new EU Regulations No 883/2004 and 987/2009 will apply in the relations between Switzerland and the EU-States from 1st April 2012, with ...
-
In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2011 opgeno...
-
Spaart u voor een uitkering naast uw pensioen? Vanaf belastingjaar 2011 mag u in uw aangifte alleen nog lijfrentepremies aftrekken die u in ...
-
Een inwoonster van Amsterdam die weigert haar vingerafdrukken te geven, krijgt voorlopig geen nieuw paspoort. De gemeente Amsterdam hoeft ha...
-
De Koninklijke Marine geeft 2, 3 en 4 september acte de présence op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dit evenement laat bezoekers actief ke...
Blogarchief
-
►
2012
(452)
- september 2012 (12)
- augustus 2012 (48)
- juli 2012 (43)
- juni 2012 (53)
- mei 2012 (58)
- april 2012 (57)
- maart 2012 (55)
- februari 2012 (56)
- januari 2012 (70)
-
►
2011
(756)
- december 2011 (68)
- november 2011 (64)
- oktober 2011 (69)
- september 2011 (59)
- augustus 2011 (92)
- juli 2011 (57)
- juni 2011 (90)
- mei 2011 (63)
- april 2011 (48)
- maart 2011 (47)
- februari 2011 (40)
- januari 2011 (59)
-
▼
2010
(190)
- december 2010 (51)
- november 2010 (42)
- oktober 2010 (59)
- september 2010 (38)
In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?
Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.
Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!
Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.
Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?
Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.