Regeringspartijen VVD en CDA vinden dat het Europees Parlement te ver gaat door het zwangerschapsverlof te verlengen naar twintig weken en een vaderschapsverlof van twee weken in te stellen.
Nederland kent nu een zwangerschaps- en bevallingsverlof van zestien weken. Met de bijna vijf maanden moederschapsverlof gaat het parlement verder dan de Europese Commissie, die achttien weken voldoende vindt.
Het parlement moet nu met de lidstaten onderhandelen over een compromis.
Gezondheidsoogpunt
Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD zei woensdag dat zijn partij altijd al tegen een verlenging is, omdat het niet nodig is uit gezondheidsoogpunt.
''Het helpt ook niet meer vrouwen aan het werk en het gaat weer ten koste van de werkgevers, die het loon mogen doorbetalen'', stelde hij.
Kosten
Het CDA heeft eerder gezegd dat verlenging van het verlof bespreekbaar is. Maar het besluit van het Europees Parlement gaat volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum te ver. Vooral omdat het Nederland naar schatting een half miljard kost, terwijl de overheid moet bezuinigen en bedrijven nog herstellen van de economische crisis.
Oppositiepartij GroenLinks juicht het besluit van het Europees Parlement juist toe. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent roept het kabinet op zich in de Europese raad hard te maken voor invoering van de richtlijn. ''De twee schamele dagen kraamverlof die vaders hebben in Nederland, zijn echt niet meer van deze tijd'', stelde zij.
Ministerie
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken moet het nieuwe kabinet nog een standpunt innemen. Maar zij wees erop dat oud-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zich in de EU altijd verzet heeft tegen plannen voor langer zwangerschapsverlof en vaderverlof.
GroenLinks en Van Hijum willen nog met de nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, in debat voordat deze naar verwachting in december met zijn Europese collega's gaat praten.
Discussie
De CDA'er voorspelt dat in de Europese raad van ministers ''een behoorlijke discussie'' zal plaatsvinden. Hij wees daarbij op de kosten, terwijl EU-lidstaten hun begrotingen op orde moeten krijgen.
Ook zetten VVD en CDA vraagtekens bij de noodzaak om dit soort zaken Europees te regelen. ''Als het om minimumregels gaat om de gezondheid te waarborgen, kan ik me iets bij Europese regels voorstellen. Maar dit is een kwestie van nationaal niveau'', aldus Van Hijum.
Volgens Azmani is het op elkaar afstemmen van arbeid en zorgtaken een zaak van werkgevers en werknemers.
Bron
Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
30%
Aangifte
AOW
Baggeraar
Belastingdienst
Belastingverdragen
Boorplatform
BSN
Cruise
Digid
Eigen woning
Emigratie
Energie
Expat
Fiscaal partnerschap
GBA
Heffingskortingen
Hypotheek
Offshore
Ombudsman
Pensioen(fonds)
Piloot
Rechtspraak
Rijksoverheid
Rijnvarende
Rotterdam
Scheepvaart
Sociale zekerheid
Spaarloon
SVB
Toeslagen
Tysma|Lems
WOZ
Zeevarende
Zorgverzekering
Startpagina » VVD » VVD en CDA tegen Europees besluit ouderverlof
donderdag 21 oktober 2010
De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?
Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.
In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!
Populaire berichten
-
The new EU Regulations No 883/2004 and 987/2009 will apply in the relations between Switzerland and the EU-States from 1st April 2012, with ...
-
In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2011 opgeno...
-
Spaart u voor een uitkering naast uw pensioen? Vanaf belastingjaar 2011 mag u in uw aangifte alleen nog lijfrentepremies aftrekken die u in ...
-
Een inwoonster van Amsterdam die weigert haar vingerafdrukken te geven, krijgt voorlopig geen nieuw paspoort. De gemeente Amsterdam hoeft ha...
-
De Koninklijke Marine geeft 2, 3 en 4 september acte de présence op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dit evenement laat bezoekers actief ke...
Blogarchief
-
►
2012
(452)
- september 2012 (12)
- augustus 2012 (48)
- juli 2012 (43)
- juni 2012 (53)
- mei 2012 (58)
- april 2012 (57)
- maart 2012 (55)
- februari 2012 (56)
- januari 2012 (70)
-
►
2011
(756)
- december 2011 (68)
- november 2011 (64)
- oktober 2011 (69)
- september 2011 (59)
- augustus 2011 (92)
- juli 2011 (57)
- juni 2011 (90)
- mei 2011 (63)
- april 2011 (48)
- maart 2011 (47)
- februari 2011 (40)
- januari 2011 (59)
-
▼
2010
(190)
- december 2010 (51)
- november 2010 (42)
- oktober 2010 (59)
- september 2010 (38)
In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?
Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.
Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!
Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.
Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?
Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.