Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

woensdag 17 november 2010

23 miljoen mensen spreken Nederlands

Wereldwijd spreken 23 miljoen mensen Nederlands in hun dagelijks leven. Inclusief Nederland, is onze taal te horen in achttien landen en gebieden, zo blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Taalunie.

Het betreft niet overal Algemeen Beschaafd Nederlands. Zo spreken mensen in de omgeving van Duinkerken in Noord-Frankrijk Frans-Vlaams, een dialect van het Nederlands. Het Afrikaans in Zuid-Afrika is afgeleid van het Nederlands. In Namibië spreken mensen daar weer aan variant van, het Namibisch-Afrikaans.

Wie op reis gaat naar de Antilliaanse eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten kan ook daar met Nederlands terecht.

Zo leert op Aruba iedereen op de basisschool Nederlands, maar spreekt een meerderheid Papiaments met elkaar en converseren jongeren steeds meer in het Engels. Papiaments wordt ook gesproken op Bonaire en Curaçao. Het is een taal die ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Engels, Frans en Afrikaanse talen.

Bovenwindse eilanden
Op de Bovenwindse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten kennen de inwoners drie officiële talen, Engels, Papiaments en Nederlands. Op deze eilanden is Engels de huistaal, terwijl hooguit 5 procent van de bevolking het Nederlands bezigt.

In Suriname beheerst bijna iedereen het Nederlands, zeker in het kustgebied. Nederlands is voor 60 procent van de Surinamers de moedertaal, naar schatting 90 procent van de bevolking is de taal machtig.

Australië en Canada
Ongeveer 300.000 Australiërs zeggen af te stammen van Nederlanders maar nog maar weinigen hebben het Nederlands als moedertaal. Van de eerste generatie ruilde ongeveer 57 procent zijn moedertaal in voor het Engels.

Bij een Canadese volkstelling in 2006 gaven zo'n 158.000 mensen aan Nederlands te spreken. Dit zijn vooral Nederlanders en Vlamingen die in de jaren '50 en '60 naar Canada emigreerden. In Nieuw-Zeeland hebben ongeveer 29.000 mensen het Nederlands als moedertaal.

In de Verenigde Staten wonen circa vijf miljoen mensen van Nederlandse afkomst. Volgens de volkstelling van 2000 spreken ongeveer 150.000 mensen in de VS thuis Nederlands.

België en Duitsland
Het bekendste land waar naast ons land Nederlands wordt gesproken, is België. Het Nederlands bij onze zuiderburen verschilt in details van het Nederlands in Nederland. Grammatica en de woordenschat zijn in grote lijnen dezelfde, maar er zijn verschillen. Een Belg lacht in zijn baard, een Nederlander in zijn vuistje.

In de Duitse staten Noord-Rijnland-Westfalen en Neder-Saksen is het Nederlands een populaire taal. Veel scholen onderwijzen ook Nederlands.

In Indonesië - formeel tot eind 1949 een kolonie van Nederland - spreken sommige ouderen nog Nederlands. Omdat in veel archieven zich nog steeds Nederlands bronmateriaal bevindt, bekwamen jaarlijks ongeveer 20.000 Indonesische studenten zich in het Nederlands.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.