Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

woensdag 24 november 2010

Nettolonen maar ook werkgeverslasten omhoog

Werknemers in Nederland houden volgend jaar netto meer over van hun loon omdat ze minder belasting hoeven te betalen dan in 2010. Maar voor de werkgevers gaan de loonkosten omhoog. Dat komt onder meer door de stijgende kosten van de zorgpremie.

Dat blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP die maandelijks het loonstrookje van 1,4 miljoen Nederlanders verzorgt.

Afhankelijk van het salaris houden werknemers netto tussen de 5,83 euro en 15,45 euro meer per maand over.

Bruto-inkomen
Mensen met lagere inkomens gaan er procentueel het meeste op vooruit. Zo houdt iemand met een bruto-inkomen van rond de 1500 euro volgend jaar per maand 11,34 euro (0,91 procent) meer over dan in 2010. Mensen met een modaal inkomen (2564 euro per maand) krijgen netto 9,34 euro ofwel 0,52 procent meer. Twee keer modaal gaat er 15,45 euro op vooruit, oftewel 0,48 procent.

Maar het betekent niet dat ook de koopkracht toeneemt. Want de premie voor de zorgverzekering gaat volgend jaar gemiddeld met 11 euro per maand omhoog. Ook stijgen in veel plaatsen de gemeentelijke lasten en moeten ouders meer betalen voor kinderopvang.

Zorgkosten
De stijgende zorgkosten raken ook de werkgevers. Zij komen volgend jaar voor hogere loonkosten te staan. Niet alleen de vaste premie die mensen rechtstreeks aan de verzekeraar betalen gaat omhoog, maar ook de inkomensafhankelijke premie stijgt. Werknemers betalen die via het loon, maar wettelijk is geregeld dat werkgevers dit bedrag vergoeden. Zij kunnen dit wel weer van de belasting aftrekken, maar per saldo leidt het wel tot hogere lasten voor de werkgever.

Ook de sectorpremie die werkgevers betalen om werkloosheidsuitkeringen mede te financieren gaat omhoog.

Stukadoorsbedrijven
De premie en ook de stijging verschilt per sector. Zo moeten stukadoorsbedrijven straks 2,48 procent betalen in plaats van 0,96 procent en in een deel van de zakelijke dienstverlening gaat de premie omhoog van 1,43 procent naar 2,36 procent. Voor een werkgever in die sector met 25 werknemers die allemaal een loon van 50.000 euro verdienen, betekent dat een kostenstijging van bijna 12.000 euro.

Daar staat tegenover dat de werkgevers in 2011 minder hoeven bij te dragen aan het arbeidsongeschiktheidsfonds. Maar per saldo stijgen de werkgeverslasten fors, aldus ADP.

Tarief
De nettolonen stijgen doordat werknemers minder belasting hoeven te betalen. Het tarief in de eerste schijf gaat met 0,45 procent naar beneden. Daardoor betaalt iedereen iets minder. Ook gaat de arbeidskorting omhoog en ook dat betekent dat er van het bruto-salaris meer overblijft.

''Maar de gemiddelde stijging van circa elf euro in de premie voor de zorgverzekering zorgt ervoor dat de vooruitgang op het loonstrookje door belastingverlaging betrekkelijk blijft'', aldus Dik van Leeuwerden van ADP.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.