Het met een jaar uitstellen van het verhoogde collegegeld voor studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen, was een voorstel van de SGP. Het kabinet is van die partij afhankelijk voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens de partij zijn met het uitstellen van de boete naar collegejaar 2012/2013 vrijwel alle studenten geholpen die feitelijk niet meer in staat zijn om de opgelopen achterstand in te halen. Zijlstra wilde vanaf komend collegejaar al iedere langstudeerder 3000 euro laten betalen bovenop het reguliere collegegeld. De wet gold wat hem betreft ook voor studenten die al een achterstand hebben opgelopen.
Afstel
Oppositiepartijen tonen zich verheugd over het uitstel. "Goed nieuws, van uitstel komt afstel", reageert SP-kamerlid Jasper van Dijk. PvdA-collega Tanja Jadnanansing hoopt dat de staatssecretaris donderdag tijdens het debat verder opschuift en bijvoorbeeld topsporters en zieken wil ontzien bij de langstudeerdersmaatregel. Ze noemt de stap van Zijlstra een kleine pleister op de wonde. “Het blijft een akelige maatregel.”
GroenLinks
Jesse Klaver (GroenLinks) is blij dat studenten meer ruimte krijgen om zich voor te bereiden op de ‘Halbe-heffing’, maar wil nog steeds dat de hele maatregel van tafel gaat. “Deze boete gaat er niet voor zorgen dat studenten sneller afstuderen. Daarvoor moet je zorgen voor intensief onderwijs. Nu is het enkel een botte bezuiniging.” Klaver hekelt verder het feit dat het kabinet pas beweegt nu het echt niet anders kan. “Het kabinet had het over een uitgestoken hand, maar nu bewegen ze pas omdat het mes op de keel is gezet.” Boris van der Ham (D66) is ook nog niet tevreden. Hij wil dat de maatregel vanaf volgend jaar alleen voor nieuwe gevallen gaat gelden en niet voor zittende studenten.
Overwinning
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) spreekt van een ''gigantische overwinning'' voor alle langstuderende studenten. ''We zijn uiteraard nog steeds tegen het gehele plan, maar dit is al een stap in de goede richting'', aldus voorzitter Sander Breur.
ISO
Guy Hendricks van studentenorganisatie ISO wil bekijken of een jaar uitstel juridisch hetzelfde betekent als een overgangsregeling. Mede gezien de andere bezwaren tegen de langstudeerdersmaatregel, zoals de onmogelijkheid uitzonderingen te maken, sluit hij niet uit dat er alsnog juridische stappen genomen worden tegen dit wetsvoorstel. Wel is Hendricks blij voor de 60.000 studenten die profiteren van het uitstel, maar wat hem betreft blijven alle inhoudelijke bezwaren staan.
Weerstand
Tegen de boete op langstuderen bestaat veel weerstand, zowel in de Tweede Kamer als in de onderwijswereld. Zijlstra meldde afgelopen maandag nog dat de boetes wat hem betreft rechtmatig zijn. Volgens studentenorganisaties maakt de maatregel inbreuk op het beginsel van rechtszekerheid en op de toegankelijkheid van het onderwijs.