Kamp werd vorige maand al over de kwestie aan de tand gevoeld door PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer. Zij verweet de minister toen te tornen aan de ontslagbescherming van werknemers en dat hij daarmee het gebruik van uitzendkrachten en andere flexwerkers stimuleert.
De VVD-bewindsman benadrukte dat er helemaal geen sprake is van nieuw beleid, maar uitvoering van regels zoals ze al zijn. Volgens hem krijgen werkgevers soms van uitkeringsinstituut UWV een ontslagvergunning voor vast personeel om het werk te laten doen door flexkrachten, maar gelden daarvoor strenge voorwaarden.
Klachten
Sinds begin dit jaar heeft de FNV 125 klachten binnengekregen. Veel meldingen komen uit de bouw, aldus de FNV. ,,Werknemers worden ontslagen en nog diezelfde week lopen er alweer uitzendkrachten rond op dezelfde bouwplaats. Soms kan de ontslagen werknemer terugkomen als gedetacheerde en doet precies hetzelfde werk als voorheen. Maar wel met 200 euro minder loon.'' Het komt volgens de vakbeweging in alle sectoren voor. Volgens vicevoorzitter Maurice Limmen van het CNV heeft Kamp ,,via de achterdeur'' een nieuwe grond voor ontslag geïntroduceerd.
Flexibel
Kamp stelt dat de economische omstandigheden zodanig snel veranderen, dat bedrijven daarop meer flexibel moeten inspelen om het werk te kunnen behouden. Regeringspartij CDA en D66 in de oppositie constateren ook dat werkgevers - ,,zeker sinds de economische crisis'' - behoefte hebben aan een grotere flexibele schil van tijdelijk personeel. Zo hopen bedrijven schommelingen in aantrekkende en afnemende vraag van klanten beter op te vangen.
CDA'er Eddy van Hijum vindt het terecht om bij het verlenen van ontslagvergunningen hiermee rekening te houden. ,,Maar wel met een strenge toets. Het mag niet doorschieten'', zei hij. Volgens D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya is een aanpassing van het ontslagrecht voor vaste krachten nodig om te voorkomen dat werkgevers meer en meer overstappen op flexkrachten.