Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

dinsdag 12 april 2011

Ontslagbescherming steeds vaker ondergraven

FNV en CNV hebben de Tweede Kamer dinsdag opgeroepen een stokje te steken voor de uitholling van het ontslagrecht. Het gebeurt volgens de vakcentrales steeds vaker dat werkgevers vaste mensen ontslaan die dan worden vervangen door flexkrachten. FNV en CNV vinden dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) deze praktijk niet mag goedkeuren.

Kamp werd vorige maand al over de kwestie aan de tand gevoeld door PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer. Zij verweet de minister toen te tornen aan de ontslagbescherming van werknemers en dat hij daarmee het gebruik van uitzendkrachten en andere flexwerkers stimuleert.

De VVD-bewindsman benadrukte dat er helemaal geen sprake is van nieuw beleid, maar uitvoering van regels zoals ze al zijn. Volgens hem krijgen werkgevers soms van uitkeringsinstituut UWV een ontslagvergunning voor vast personeel om het werk te laten doen door flexkrachten, maar gelden daarvoor strenge voorwaarden.

Klachten
Sinds begin dit jaar heeft de FNV 125 klachten binnengekregen. Veel meldingen komen uit de bouw, aldus de FNV. ,,Werknemers worden ontslagen en nog diezelfde week lopen er alweer uitzendkrachten rond op dezelfde bouwplaats. Soms kan de ontslagen werknemer terugkomen als gedetacheerde en doet precies hetzelfde werk als voorheen. Maar wel met 200 euro minder loon.'' Het komt volgens de vakbeweging in alle sectoren voor. Volgens vicevoorzitter Maurice Limmen van het CNV heeft Kamp ,,via de achterdeur'' een nieuwe grond voor ontslag geïntroduceerd.

Flexibel
Kamp stelt dat de economische omstandigheden zodanig snel veranderen, dat bedrijven daarop meer flexibel moeten inspelen om het werk te kunnen behouden. Regeringspartij CDA en D66 in de oppositie constateren ook dat werkgevers - ,,zeker sinds de economische crisis'' - behoefte hebben aan een grotere flexibele schil van tijdelijk personeel. Zo hopen bedrijven schommelingen in aantrekkende en afnemende vraag van klanten beter op te vangen.

CDA'er Eddy van Hijum vindt het terecht om bij het verlenen van ontslagvergunningen hiermee rekening te houden. ,,Maar wel met een strenge toets. Het mag niet doorschieten'', zei hij. Volgens D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya is een aanpassing van het ontslagrecht voor vaste krachten nodig om te voorkomen dat werkgevers meer en meer overstappen op flexkrachten.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.