Mede dankzij de 30%-regeling is Nederland aantrekkelijk als vestigingsland voor internationale bedrijven. De internationaal gezien hoge belastingtarieven hier zijn een belemmering voor Nederlandse bedrijven die buitenlands talent nodig hebben om de knowhow te versterken. De 30%-regeling brengt het Nederlandse gemiddelde belastingtarief terug tot een concurrerend internationaal tarief. Zonder deze faciliteit zal het Nederlandse bedrijfsleven belangrijke bestuurders, deskundigen en innovators moeten missen.
Nederland verdient een compliment
Helaas wordt in discussies over de expatregeling te vaak het beeld geschetst van de hoogbetaalde werknemer die het belastingvoordeel in eigen zak steekt. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om buitenlandse werknemers die tijdelijk naar Nederland worden uitgezonden, waardoor ze geconfronteerd worden met extra kosten voor scholing, dubbele huisvesting, et cetera. Op basis van de Wet op de Loonbelasting kunnen deze kosten grotendeels belastingvrij worden vergoed. Maar om discussies te voorkomen over de aard en hoogte van vergoedingen is gekozen voor een vaste vergoeding van 30% van het loon. Een voor de fiscus makkelijk uit te voeren regeling, met geringe misbruikmogelijkheden. Passend in het overheidsstreven naar administratieve lastenverlichting.
De vraag waar het over zou moeten gaan is hoe Nederland zich wil positioneren. De markt voor (top)talent is mondiaal en het Nederlandse bedrijfsleven kan zich geen nationale visie veroorloven. Nederland verdient een compliment voor deze regeling die - wegens succes - reeds door veel Europese landen is overgenomen. Wij pleiten er dan ook voor om de huidige expatregeling op de juiste merites te beoordelen.