De structurele prijsdaling van zonnepanelen maakt het aantrekkelijk om binnen tien jaar zonder subsidie te investeren in zonnepanelen op je dak, stelt adviesbureau Ernst & Young in een nieuwe studie. Het rapport van Ernst & Young is gebaseerd op de Britse markt, maar is ook voor Nederland relevant, omdat prijzen van zonnepanelen mondiale trends volgen.
Dalende paneelprijzen
De analisten van Ernst & Young verwachten voor de kortere termijn dat de groothandelslprijzen voor zonnemodules in 2013 gehalveerd zullen zijn ten opzichte van 2009. Onderzoeksbureau Solarbuzz, dat verkoopprijzen voor zonnepanelen volgt, noteerde begin juni een gemiddelde prijs per wattpiek van 2,66 euro in Europa, ruim 10 procent lager vergeleken met eind 2010.
Terugverdientijd
Zonnepanelen zijn goed voor ongeveer de helft van de totale kosten van een installatie op het dak. Die kosten worden verder bepaald door bijbehorende elementen zoals omvormers en de arbeidskosten. In Nederland geldt als vuistregel dat één wattpiek een opbrengst heeft van gemiddeld 0,88 kilowattuur stroom. Met 1000 wattpiek heb je op jaarbasis ongeveer 880 kilowattuur stroom. Ter referentie: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks naar schatting 3.500 kilowattuur stroom. Voor die 1.000 wattpiek moet je bij benadering al snel een investering van 3.600 euro doen. Een jaarlijkse eigen productie van 880 kilowattuur zonnestroom levert, bij de huidige elektriciteitsprijzen, een kleine 200 euro per jaar op. De terugverdientijd van de investering komt dan zonder subsidie op ongeveer 18 jaar uit. Pas daarna maak je winst.
Rendabel
Wanneer zonne-energie zonder subsidie echt aantrekkelijk wordt, is mede afhankelijk van aannames over het verwachte financiële rendement. Ernst & Young gaat ervan uit dat zonnestroom aantrekkelijk is, als je ongeveer vijf procent per jaar winst maakt op de investering over de levenscyclus van de modules. Daarvoor moet het punt waarop de eerste investering is terugverdiend nog flink korter worden dan 18 jaar.