Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

donderdag 23 juni 2011

Zonnestroom binnen tien jaar rendabel

Prijzen van zonnepanelen blijven hard dalen. Binnen tien jaar is subsidieloze concurrentie met fossiele energie mogelijk, aldus een nieuwe studie. Zonnestroom is voorlopig nog sterk afhankelijk van overheidssubsidies. Maar daar kan binnen enkele jaren verandering in komen.

De structurele prijsdaling van zonnepanelen maakt het aantrekkelijk om binnen tien jaar zonder subsidie te investeren in zonnepanelen op je dak, stelt adviesbureau Ernst & Young in een nieuwe studie. Het rapport van Ernst & Young is gebaseerd op de Britse markt, maar is ook voor Nederland relevant, omdat prijzen van zonnepanelen mondiale trends volgen.

Dalende paneelprijzen
De analisten van Ernst & Young verwachten voor de kortere termijn dat de groothandelslprijzen voor zonnemodules in 2013 gehalveerd zullen zijn ten opzichte van 2009. Onderzoeksbureau Solarbuzz, dat verkoopprijzen voor zonnepanelen volgt, noteerde begin juni een gemiddelde prijs per wattpiek van 2,66 euro in Europa, ruim 10 procent lager vergeleken met eind 2010.

Terugverdientijd
Zonnepanelen zijn goed voor ongeveer de helft van de totale kosten van een installatie op het dak. Die kosten worden verder bepaald door bijbehorende elementen zoals omvormers en de arbeidskosten. In Nederland geldt als vuistregel dat één wattpiek een opbrengst heeft van gemiddeld 0,88 kilowattuur stroom. Met 1000 wattpiek heb je op jaarbasis ongeveer 880 kilowattuur stroom. Ter referentie: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks naar schatting 3.500 kilowattuur stroom. Voor die 1.000 wattpiek moet je bij benadering al snel een investering van 3.600 euro doen. Een jaarlijkse eigen productie van 880 kilowattuur zonnestroom levert, bij de huidige elektriciteitsprijzen, een kleine 200 euro per jaar op. De terugverdientijd van de investering komt dan zonder subsidie op ongeveer 18 jaar uit. Pas daarna maak je winst.

Rendabel
Wanneer zonne-energie zonder subsidie echt aantrekkelijk wordt, is mede afhankelijk van aannames over het verwachte financiële rendement. Ernst & Young gaat ervan uit dat zonnestroom aantrekkelijk is, als je ongeveer vijf procent per jaar winst maakt op de investering over de levenscyclus van de modules. Daarvoor moet het punt waarop de eerste investering is terugverdiend nog flink korter worden dan 18 jaar.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.