Shell en Total hebben volgens de krant de meeste incidenten gemeld. Het platform 'Brent Charlie', gebouwd in 1976, meldde de afgelopen jaren vier incidenten, waarbij eenmaal het hele platform op initiatief van Shell stilgelegd werd.
Vrijwillig
De krant heeft een reeks documenten in handen gekregen met daarin rapporten van energiemaatschappijen gericht aan de gezondheids- en veiligheidsautoriteit (HSE) voor de Noordzee. Energiebedrijven leveren deze rapporten op basis van vrijwilligheid aan. De autoriteit is opgericht in 1988 na de ramp met het boorplatform Piper Alpha, waarbij 167 mensen om het leven kwamen. 'De claim van de bedrijven dat veiligheid op de boorplatforms de hoogste prioriteit vormt, is na het bekend worden van deze cijfers op zijn minst twijfelachtig,' aldus het commentaar van de krant.
Reactie Shell
In een reactie op de publicatie van de stukken zegt Shell bij monde van een woordvoerder dat het bedrijf de afgelopen jaren aan alle voorwaarden van de HSE heeft voldaan en voor zichzelf strengere eisen oplegt dan die gesteld door de gezondheids- en veiligheidsautoriteit. De woordvoerder van Shell verklaart dat zeven van de honderd incidenten zich afspeelden op platforms die door het bedrijf worden beheerd.
Het nieuws komt op een slecht moment voor de energiemaatschappijen. Op dit moment wordt hard onderhandeld over concessies voor olie- en gaswinning in onder meer Alaska en in de poolgebieden. Shell heeft al aangekondigd dat bij eventuele winning in deze gebieden, nog strengere veiligheidsmaatregelen te treffen dan die nu van kracht zijn.