Het voorlopige plan omvat een bezuiniging van 1 biljoen dollar (700 miljard euro) die nu al moet plaatsvinden. Verder wordt er een comité opgericht die voor het einde van dit jaar nog eens bezuinigingen ter waarde van 1,8 biljoen dollar (1,3 biljoen euro) moet voorstellen. In ruil voor de bezuinigingen wordt het schuldenplafond van de VS verhoogd. De VS hebben nu 14,3 biljoen dollar aan schulden uitstaan. Het Witte Huis ontkent dat er sprake is van een conceptakkoord.
Afzonderlijk
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdagavond afzonderlijk overleg gevoerd met leiders van de Republikeinen en Democraten over een hoger schuldenplafond, minder dan 3 dagen voordat de Amerikaanse regering dinsdag in geldnood dreigt te raken. Het overleg lijkt onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen een impuls te hebben gegeven, na een wekenlange impasse en vergeefse stemmingen.
Positiever gevoel
''We zijn nog ver weg van enige vorm van akkoord, maar er is nu zeker een positiever gevoel over het bereiken van een oplossing, dan ik lange tijd heb gevoeld'', zei senator Richard Durbin, ondervoorzitter van de Democratische Senaatsfractie. Fractieleider Harry Reid heeft de geplande stemming over zijn voorstel uitgesteld, om onderhandelaars meer tijd te geven. Hij zei vol vertrouwen te zijn dat het schuldenplafond van de Amerikaanse regering wordt verhoogd tot na de verkiezingen van eind 2012.
Nabije toekomst
Ook de Republikeinse leider Mitch McConnell zei optimistisch te zijn over ''een akkoord in de heel nabije toekomst.'' De leiders hadden elkaar eerder op de avond nog bekritiseerd en gedwarsboomd tijdens een debat in het parlement, dat bij hoge uitzondering het hele weekeinde vergadert. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hadden het plan van de Democratische Senaatsleider Reid zelfs al afgewezen nog voordat de Senaat er over had gestemd.
Als er geen akkoord komt, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen. Komende week moeten circa 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de VS zo in geldnood zou komen.