De Belgen zijn beduidend optimistischer over hun pensioneringsdatum, maar 44% van hen denkt dat ze na hun vijfenzestigste nog moeten werken. In Duitsland werd al in 2007 besloten om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Toch denkt 46% van de Duitsers dat ze nog langer moeten werken. De Zwitsers die een pensioenleeftijd voor mannen van 65 jaar en 64 jaar voor vrouwen hanteren, maken zich het minst ongerust. Slechts 31% geeft aan dat ze verwachten te moeten werken na deze leeftijd. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek van Robert Half, de Workplace Survey Q4 2010, waaraan meer dan 2.400 financiële, human resources en algemene managers uit 10 landen deelnamen.
In de meeste Europese landen is de werkwilligheid nog hoger dan in Nederland: Ongeveer tweederde van de Duitsers (65%) en Fransen (63%) en meer dan de helft van de Belgen (53%) wil ook doorgaan. Nederlanders verwachten op die leeftijd te werken aan maatschappelijke issues (29%) - een veel hoger percentage dan in de rest van Europa - of ze willen van hun hobby hun werk maken (20%). Werken als consultant voor andere bedrijven (19%) of voor het huidige bedrijf (17%) worden eveneens genoemd. Een kleine groep gepensioneerden, 6%, wil zelfs nog een eigen bedrijf opbouwen.
In Nederland geven diegenen die willen stoppen na hun pensionering als belangrijkste reden aan dat ze liever hun tijd te besteden aan persoonlijke bezigheden (41%). 34% zegt dat ze lang genoeg gewerkt hebben en 13% stelt dat ze voldoende geld hebben om te genieten van een leven zonder werk.