Volgens Weggeman zijn de problemen rond de organisatie en financiering van de zorg inmiddels zo groot dat ze niet meer binnen het bestaande systeem opgelost kunnen worden. “Dat systeem heeft goed gewerkt, we hebben eruit gehaald wat erin zit, maar het is nu aan het einde van zijn levenscyclus”, aldus Weggeman in het FD.
Zorginkoop
Als alternatief pleit Weggeman voor de introductie van echte marktwerking. De patiënt kiest zelf de zorgverlener waardoor hij of zij geholpen wil worden. Digitale keuzesites kunnen patiënten helpen bij de inkoop van de eigen zorg. Zijn voor de behandeling van de patiënt meer disciplines nodig, dan moet een accountmanager aangesteld worden, want wat Weggeman betreft mag een instelling per maand slechts één rekening per patiënt indienen.
A4’tjes schuiven
Betaling komt wat Weggeman betreft voor een nieuw op te richten Nationaal Administratiekantoor Gezondheidszorg. Zorgverzekeraars zijn daarmee niet langer nodig. “Alleen dat al levert een gigantische besparing op”, stelt Weggeman. “Geschat wordt dat de totale loonsom van alle mensen die werken bij de zorgverzekeraars bijna de helft bedraagt van de totale loonsom van alle medische specialisten in Nederland. De eerste groep schuift vooral met A4'tjes, de tweede groep bestiert het primaire proces en probeert mensen beter te maken. In bedrijfstermen hebben we hier te maken met een immense overhead die de integrale kostprijs van zorgdiensten enorm verhoogt. Rigoureus snijden in die overhead is dus logisch en verstandig.”