De onderstaande voorbeelden laten zien dat grensoverschrijdende arbeid vaak complex is en dat diverse uiteenlopende onderwerpen gedegen aandacht verdienen. Dit verkleint de kans op onaangename verrassingen.
Voorbeeld 1: werkvergunning
Een Nederlandse werknemer gaat namens zijn werkgever regelmatig voor korte periode op 'businesstrip' naar de Amerikaanse dochteronderneming. Aangezien werkgever en werknemer ervan uitgaan dat het steeds gaat om een korte businesstrip, is er volgens hen geen apart werkvisum nodig.
Bij aankomst in Amerika tijdens een van de businesstrips wordt de werknemer aangesproken door een Amerikaanse immigratieambtenaar. Bij nadere ondervraging blijkt dat er naar Amerikaanse maatstaven wel degelijk sprake is van een meer dan eenvoudige businesstrip aangezien de werknemer in Amerika 'hands-on'-werkzaamheden verricht.
Gevolg is dat de werknemer:
- toegang tot Amerika wordt geweigerd en op de eerstvolgende vlucht naar Nederland retour moet;
- een aantekening in het Amerikaanse immigratiesysteem krijgt waardoor hij niet meer onder het visumwaiverprogramma Amerika in kan (ook niet voor vakantiedoeleinden) maar een visum nodig heeft;
- elke keer dat hij Amerika binnenkomt opnieuw wordt gescreend.
Voorbeeld 2: arbeidsovereenkomst en van toepassing zijnde recht
Een werknemer is in dienst bij een werkgever en wordt vanuit Nederland uitgezonden naar diverse Europese landen. Na een aantal jaren ontstaat er een conflict tussen de werkgever en de werknemer en de werkgever wenst de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen.
Omdat zowel uit de formele stukken (arbeidsovereenkomst, uitzendbrief et cetera) als uit de feitelijke omstandigheden niet duidelijk bleek waar de werknemer gewoonlijk zijn arbeid verrichtte en de feiten aanleiding gaven voor interpretatieverschillen, hebben partijen eerst enkele maanden (juridisch) gestreden over de vraag welk recht op de arbeidsovereenkomst (en daarmee op het ontslag) van toepassing is.
Pas hierna kon uiteindelijk overgegaan worden tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het spreekt voor zich dat de discussie over het toepasselijke recht voer was voor juristen, en zowel de werkgever als de werknemer veel geld heeft gekost.
Conclusie: indien niet goed geregeld is, of niet duidelijk is, welk recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst bij een uitzendingsconstructie, kan dit tot problemen leiden bij een eventuele ontslagzaak.
Voorbeeld 3: pensioendekking tijdens de uitzending
Een werkgever heeft zijn pensioenregeling herverzekerd bij een verzekeringsmaatschappij. Een werknemer wordt uitgezonden naar een ander land voor een langere periode. Werkgever en werknemer komen overeen dat de werknemer blijft deelnemen in de pensioenregeling.
Achteraf blijkt dat bij de herverzekering van de pensioenregeling deze slechts was geregeld voor werknemers met een arbeidsovereenkomst met de werkgever die een standplaats hadden in Nederland. Werknemers in het buitenland worden geacht hier niet onder te vallen.
Gevolg is:
Gevolg is:
- dat er een langslepende discussie ontstond tussen de verzekeringsmaatschappij en de werkgever of de betreffende werknemer onder de herverzekeringspolis viel;
- dat de werknemer mogelijkerwijs een pensioengat had dat diende te worden gedekt door de werkgever;
- extra hoge lasten voor de werkgever en een hoop onrust.