'Vakantie voor bejaarden' was lang de heersende opvatting als het om cruises ging. Iets voor mensen zonder verplichtingen en met geld. Niet geheel onterecht; zelfs een relatief goedkope cruise kost nog altijd meer dan een weekje all-inclusive in een resort. Maar voor wie iets meer van de wereld wil zien dan het zwembad en de eetzaal van een hotel in een toeristische badplaats, is een cruise een prima optie. Ook als je onder de 65 bent.
Nederland maakt inhaalslag
"De eerste keer dat ik een cruise maakte, verbaasde ik me erover dat er nog best veel jongeren waren", zegt Frédérique van Arnhem. "Dat viel me hartstikke mee." Ze is pas zestien jaar, maar een ervaren cruisereiziger. In drie jaar tijd ging ze al vier keer met een schip mee. "Het was mijn idee, maar mijn ouders waren niet zo enthousiast. Toen een familievriend opperde dat we ook een cruise van één nachtje naar Dover konden maken, wilden mijn ouders en broer dat wel doen. Mijn moeder was na die reis helemaal verkocht en de rest vond het ook leuk."
Met het hele gezin of met vrienden op cruisevakantie is in veel landen al lange tijd heel normaal. "Nederland is een inhaalslag aan het maken", vertelt Norbert van der Glas, commercieel directeur van Cruise Travel, dat cruisereizen aanbiedt. "De vooroordelen - niet te betalen, saai en voor ouderen - verdwijnen langzaam." Dat het imago verandert, komt volgens Van der Glas niet alleen doordat er meer aan marketing wordt gedaan. "De prijsstellingen liggen lager dan tien jaar geleden en er is veel positieve mond-tot-mondreclame. Wat ook meehelpt, is dat de schepen vijftien tot twintig jaar geleden allemaal ongeveer hetzelfde boden. Nu zijn ze groter en bieden ze meer faciliteiten."
Volop sportactiviteiten
Volgens Frédérique van Arnhem is er inderdaad genoeg voor tieners te beleven. "Je kunt zwemmen, naar de film, meedoen aan sportactiviteiten en er is entertainment. Alleen mag je op de Amerikaanse schepen onder de 18 of soms zelfs onder de 21 niet naar de discotheek. Maar ik vind het ook leuk om een theatershow te bekijken of op het dek een drankje te doen." Klimwanden, zwembaden, schaatsbanen, waterbassins om in te waveboarden en verschillende soorten entertainment. Mahalia Tabois van Cruisewinkel.nl en Gay- cruise.nl ziet wel dat er steeds meer pogingen worden gedaan om een jonger publiek te trekken, maar ze vindt dat het nog veel beter kan. "Het zou mooi zijn als ze zich echt helemaal op jongeren richten door een schip te charteren en speciaal entertainment aan te bieden. Nu kan, als er veel ouderen aan boord zijn, in de discotheek urenlang muziek uit de jaren zeventig worden gedraaid. Daar zit je als tiener, twintiger of dertiger niet altijd op te wachten."
Gemengd publiek
Rolf Schmitz (33) vond het geen probleem dat Elvis Presley in de disco door de speakers galmde tijdens de cruises die hij door het Caraïbisch gebied maakte. "Ze draaiden ook Lady Gaga, dus voor de jongere garde was het ook leuk." Schmitz ging met zijn moeder en oudere broer, een paar maanden nadat zijn vader was overleden, voor het eerst op cruise. "Een idee van mijn broer, omdat mijn vader het tijdens een reisje van IJmuiden naar Newcastle zo mooi had gevonden op de boot. Collega's zeiden dat de Holland America Line, waarmee wij gingen, de bejaardenlijn was. Maar het publiek was gemengd." "Ik heb me prima vermaakt in het casino, het zwembad en de disco", vervolgt Schmitz. "Lekker all-in, maar op deze manier kom je nog eens ergens. Dat trekt me wel. Ik heb twee keer een cruise gemaakt en ben alweer aan het nadenken over een volgende reis."
Partycruise
Maar er blijft altijd een grote groep jonge mensen die op vakantie vooral wil feesten. Een rederij die volgens Tabois weet hoe je die mensen aan boord krijgt, is Atlantis. "Echte partycruises", noemt Tabois de vakanties die het Amerikaanse bedrijf sinds 1991 voor homoseksuelen organiseert. "Met bekende dj's, sterren uit de jaren 80 of 90, komieken, travestieacts, hypnotiseurs, et cetera. De hele dag één groot feest. De mensen die meegaan zijn tussen 25 en 45 jaar, maar dertigers vormen de grootste groep." Het succes van de gaycruise schrijft Tabois toe aan het feit dat er één grote gemene deler is: de homoseksuelen op het schip kunnen helemaal zichzelf zijn, wat in veel landen nog niet mogelijk is. "Zo'n cruise voor drieduizend man zit zo vol. Bij hetero's mis je die gemene deler, die noodzaak om een vakantie te boeken naar een plek waar je jezelf kunt zijn. Daardoor is het lastiger om zo'n enorm - en dus duur - schip vol te krijgen met jonge hetero's." Overigens zijn de cruises van Atlantis straight-friendly, dus hetero's zijn welkom.
Mooie harmonie
Tabois hoopt dat er een organisatie is die het aandurft om een cruise speciaal voor jongeren op te zetten, met kwalitatief goed eten, drinken en entertainment. "Dat is een gat in de markt. Als die er komt, wil ik het wel aanbieden." Van der Glas ziet nog niet direct de toegevoegde waarde van een speciale jongerencruise. "Er zijn cruises die de jongere doelgroep wat meer aanspreken, maar dat wil niet zeggen dat iemand van zestig of zeventig het daar niet naar z'n zin heeft. Het is niet nodig een scheiding tussen jong en oud aan te brengen, want de meeste cruiseschepen bieden voor ieder wat wils. Dat geeft juist een mooie harmonie."