''We hebben een heel grote stap gezet op ieder van de onderwerpen'', aldus de premier donderdagochtend in Brussel in een persconferentiena afloop van de top van de 17 eurolanden en het daaraan voorafgaande overleg van alle 27 EU-lidstaten. ''We hebben de goede besluiten genomen'', stelde Rutte. Hij verwees onder meer naar de afspraken over strengere begrotingsdiscipline.
Toezicht
De premier prees zich gelukkig met een passage in de slottekst waarin staat dat de lidstaten zich zullen houden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om financiële stabiliteit en economische groei te bevorderen. Ook wil de commissie de rol van de verantwoordelijke commissaris versterken met scherper toezicht en extra handhaving. Dat is op verzoek van Nederland in de tekst opgenomen, aldus Rutte.
Griekenland
Ook over de verdere redding van Griekenland zijn afspraken gemaakt. Onder meer over de afwaardering die banken en verzekeraars op hun Griekse leningen moeten nemen, zodat Athene 100 miljard euro kwijtraakt van zijn schuldenberg van zo'n 350 miljard. Volgens Rutte zijn de afspraken voldoende om de schuld van het Zuid-Europese land beheersbaar te houden. De Griekse premier George Papandreou noemde het akkoord een nieuw begin voor Griekenland. Griekenland was zonder de afspraken failliet gegaan, aldus Papandreou.
Noodfonds
Rutte verwelkomde ook de versterking van het noodfonds voor zwakke eurolanden. ''Dat heeft nu de slagkracht van een bazooka gekregen'', aldus Rutte. De premier sprak over een goede atmosfeer tijdens de gesprekken met collega-leiders. ''Het zijn allemaal professionele mensen met wel ieder zijn opvattingen'', aldus de premier doelend op de lange duur van het overleg.
IMF
Met de afspraken heeft Europa ''op meerdere gebieden belangrijke vooruitgang geboekt''. Dat heeft de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Franse politica Christine Lagarde, in een verklaring laten weten. Volgens Lagarde is het belangrijk dat ook banken de last van de Griekse schulden gaan dragen. De verhoging van de slagkracht van het Europese noodfonds ''kan de verdediging tegen besmetting versterken'', aldus Lagarde. De buffer die banken moeten aanleggen is volgens de IMF-chef essentieel om te zorgen voor groei.
Trichet
"Dit alles vereist nu een hoop werk. En een hoop snel werk'', stelde Jean-Claude Trichet, de scheidend topman van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.