De immigratie uit niet-westerse landen, waar dit kabinet, en zeker gedoogpartner PVV, het gevoeligst voor zijn, is relatief laag. Dat is overigens al jaren het geval: 651 Marokkanen en 1.136 Turken immigreerden. Hun aantallen nemen overigens niet af, zoals de PVV eiste bij het aangaan van de politieke samenwerking met het kabinet van VVD en CDA. Overigens blijft in de politieke discussie buiten beschouwing dat mensen ook vertrekken. Tegenover 651 Marokkaanse immigranten stonden 412 emigranten naar Marokko.
Van Wilders’ wens van immigratiedaling is geen sprake
Van de door Wilders gewenste immigratiedaling is, iets meer dan een jaar na het aantreden van het kabinet, niets zichtbaar. Hoe gevoelig immigratie en asiel in de huidige politieke verhoudingen zijn, bleek afgelopen week weer bij de Angolees Mauro Manuel. In een reactie zegt de woordvoerder van minister Leers: “De groei is toe te rekenen aan immigratie van binnen de EU. Die is groot en groeit. Daar hebben wij weinig invloed op.”
Altijd immigratiepiek in derde kwartaal
De immigratie verdubbelde in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Hier lijkt ook seizoensinvloed in het spel. Het aantal immigranten piekt altijd in het derde kwartaal van een jaar. De meeste immigranten kwamen uit andere landen van de Europese Unie. Meer dan 6.000 van hen waren Pools. Daarna komen Duitsers, Britten en Spanjaarden. Buiten de Europese Unie droegen vooral China (2.622) en de landen van de voormalige Sovjet-Unie (2.252) bij aan het immigratierecord.