De grote winnaar van de loterijen? Minister Jan-Kees de Jager van financiën. Hij zal oudejaarsavond ongetwijfeld handenwrijvend voor de buis zitten. Alleen al aan de staatsloterij verdient de staat jaarlijks een kleine 150 miljoen euro middels het innen van kansspelbelasting. In totaal int de Jager naar schatting zo'n half miljard euro aan deze belasting en dan komt daar de winst van de staatsloterijen (142 miljoen) nog bij.
29 procent
De hoofdprijs in de staatsloterij van 30 miljoen euro, is eigenlijk 42,25 miljoen, maar dat is dan inclusief de 29 procent kansspelbelasting die het rijk heft op gewonnen prijzen boven de 454 euro. De kans dat u 12,25 miljoen euro aan belasting betaalt op 31 december is echter slechts 1 op 4,38 miljoen. Bij een reguliere trekking van de staatsloterij is de kans groter: 1 op 1,48 miljoen, maar dan is het bedrag van de hoofdprijs aanmerkelijk lager.
Ook andere loterijen bieden niet bepaald een grote kans op een klapper. Het bontst maakt de vriendenloterij het. Daar is de kans om miljonair te worden 1 op 345 miljard. Omdat dat bijna onmogelijk is, keert de loterij jaarlijks twee keer gegarandeerd de hoofdprijs uit. Uw kans stijgt hierdoor naar 1 op 10 miljoen.
Kraslot
De meeste kans op een miljoenenprijs (1 op 500.000) maakt u met een kraslot. Die loterij keert vijf prijzen van een miljoen uit, van in totaal 2,5 miljoen loten. Bij de postcodeloterij is de kans 1 op 800.000, maar daar is de kans groot dat u de miljoenen met meerdere winnaars moet delen, waardoor u meerdere loten nodig heeft om een miljoen te winnen.
Ook goede doelen varen wel bij de goklust van de Nederlander. In totaal konden de organisaties vorig jaar ruim 457 miljoen euro uit de opbrengsten van diverse loterijen bijschrijven.