Bestrijding piraterij
Nederland doet al jaren mee aan de bestrijding van piraterij in de omgeving van Somalië, zowel onder de vlag van de NAVO als van de EU. Voor de nieuwe operatie vraagt het kabinet toestemming van de Tweede Kamer. De mariniers krijgen volgens ingewijden 'een robuust mandaat', oftewel vergaande bevoegdheden om geweld te gebruiken.
De afgelopen jaren kon marinepersoneel weinig meer doen dan piraten oppakken en terugsturen naar het vasteland. De bestrijding van piraterij in de huidige vorm is peperduur, terwijl Defensie forse bezuinigingen moet doorvoeren. 'Het vergt een enorme capaciteit van de marine om een fregat (met soms meer dan 160 bemanningsleden, red.) naast een langzaam varend schip in te zetten,' aldus een maritiem expert.
Politiek gevoelig
De inzet van mariniers op schepen ligt politiek gevoelig. Nederlandse reders vinden het een plicht van de overheid om 'hun' transporten te beschermen. Dat gebeurt wel, maar volgens het bedrijfsleven niet vaak genoeg. Tot dusverre heeft het ministerie van Defensie elf keer mariniers aan boord van koopvaardijschepen geplaatst. CDA-minister Hillen (Defensie) en zijn VVD-collega Opstelten (Veiligheid en Justitie) vinden dat reders geen particuliere beveiligers mogen inhuren, omdat het monopolie op geweld bij de overheid rust.