Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zondag 18 december 2011

Nog 257 miljoen euro aan guldenbankbiljetten

Tien jaar na invoering van de euro hadden Nederlanders nog voor 257 miljoen euro aan guldenbankbiljetten thuis liggen. Dit blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).

In 2010 is er nog voor 8 miljoen euro aan guldenbankbiljetten bij de centrale bank ingeleverd. „Nog steeds komen dagelijks 40 tot 50 mensen bij De Nederlandsche Bank langs om oude guldenbiljetten in te leveren”, zegt een woordvoerster. „Sommigen hebben ze als souvenir bewaard of uit emotionele overwegingen achtergehouden.”

Ook komt het voor dat kinderen na het overlijden van de ouders het huis opruimen en dan nog guldenbiljetten vinden. Een andere reden voor de late inwisseling is dat mensen nooit in de gaten hadden dat ze nog guldens thuis hadden liggen, aldus DNB.

De guldenbankbiljetten zijn in Nederland nog tot 2032 om te wisselen bij De Nederlandsche Bank. Dat kan per post of door persoonlijk bij de bank langs te gaan. Voor de omwisseling geldt een officiële vaste koers: 1 euro is 2,20371 gulden. Een biljet van tien gulden is dus ongeveer 4,50 euro waard. Voor het inleveren brengt DNB geen kosten in rekening. De Nederlandsche Bank accepteert ook nog sommige guldenbankbiljetten die beschadigd zijn. Niet vergoed worden biljetten waarvan maar de helft of minder over is. Alleen wanneer onomstotelijk aangetoond kan worden dat het ontbrekende deel is vernietigd, vergoedt DNB deze biljetten wel.

Oude valuta's uit de eurolanden zoals Spaanse peseta's of Duitse marken kan men in Nederland niet meer kwijt, maar vaak nog wel bij de centrale bank in het land van herkomst. In de eurozone gelden overigens per land andere regels voor het inleveren van guldens. In Italië, Griekenland, Frankrijk en Finland is het bijvoorbeeld na februari 2012 niet meer mogelijk guldenbiljetten in te wisselen.

Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) zijn in ons land helemaal niet meer om te wisselen. Mensen met zilveren guldenmunten kunnen deze nog wel kwijt bij de Koninklijke Nederlandse Munt of bij munthandelaren.

Hoeveel guldenmunten er nog rondzwerven is niet helemaal duidelijk. Volgens gegevens uit 2007 van De Nederlandse Bank waren nog 1,371 miljard guldenmunten niet ingeleverd. Eerder is ook door DNB onderzoek gedaan naar het zogeheten versterf van de munten, dat wil zeggen dat ze zoekraken. Dat zou op zo'n 40 procent liggen. Een hele grove schatting zou zijn dat er nu nog zo'n 300 miljoen guldenmunten bij de mensen thuis zijn.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.