Het economische plaatje ziet er voor het nieuwe jaar niet zo slecht uit, meent Rijsdijk. Hij benadrukt dat de voortrekkersrol van de opkomende landen en in het bijzonder China steeds verder toeneemt. "Ik verwacht een zachte landing van de Chinese economie. De toenemende import van het land is een belangrijke steun voor de groei van de wereldeconomie. Bovendien is er weer ruimte voor monetaire versoepeling vanwege de succesvolle inflatiebestrijding, waardoor de economie zal blijven groeien."
Rijsdijk is ook redelijk positief over de economische gang van zaken in de VS onder meer door de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. "De groei van het aantal banen is hoger dan tijdens de postrecessie in 2001." Op het gebied van de huizenmarkt zijn er volgens hem eveneens lichtpuntjes, zoals de stabilisering van de huizenprijzen van bestaande woningen.
De macro-econoom voorziet dat de Eurozone in een milde recessie terecht komt. "Een pluspunt daarbij is dat in Duitsland de werkloosheid op het laagste niveau staat sinds de hereniging." Een neerwaarts risico in Europa is volgens hem het terugschroeven van de kredietverlening door banken onder druk van de nieuwe kapitaaleisen. "Dat zal een negatieve impact hebben op de leningen aan consumenten en bedrijven."
Het voorzichtige optimisme over het beursklimaat is ook gebaseerd op de aantrekkelijke waarderingen van aandelen. De koers-winstverhouding staat volgens Rijsdijk op het laagste niveau sinds 1980, met uitzondering van de periode na het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Daarnaast steekt het dividendrendement in zijn ogen gunstig af.
Een verslechtering van de schuldencrisis kan de boel echter verstieren voor de aandelenmarkten, stelt Rijsdijk. "Door de besmetting van Italië en Spanje zien beleggers obligaties van deze landen niet meer als vluchthaven en hebben massaal afscheid hiervan genomen. Alleen strikt bezuinigen is niet genoeg om de rente omlaag te krijgen. Het is voor Europese Centrale Bank (ECB) ook niet zinvol meer om in deze obligaties te blijven stappen. In ons basisscenario gaan we er van uit dat in de komende 2 a 3 jaar een volledige fiscale unie is gevormd. Dat zal echter nog veel voeten in de aarde hebben. In hoeverre zijn regeringsleiders bereid om macht af te staan en hoeveel draagvlak is er onder de bevolking. Een overtuigend blauwdruk heeft hoge prioriteit. De EU-vergadering van de komende week is daarom zeer belangrijk."