Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zondag 22 januari 2012

Geen automatische opbouw EU-verblijfsrecht met nationale titel

Als een burger van de EU in een andere lidstaat verblijft op de enkele grondslag van een nationale verblijftitel, betekent dit niet automatisch dat hij ook rechten opbouwt op grond van de richtlijn vrij verkeer (2004/38). Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een zaak van een groep Poolse burgers die vóór de toetreding van Polen tot de EU in Duitsland verbleven. De perioden van verblijf vóór de toetreding worden wel meegerekend, maar dan moet wel voldaan zijn aan de verblijfsvoorwaarden van richtlijn 2004/38. In dit geval voldeden de burgers niet aan deze voorwaarden, omdat zij niet in hun levensonderhoud konden voorzien.

Het betrekt het arrest in de zaak Ziolkowski (C-424/10). De zaak gaat over Poolse burgers (waaronder Ziolkowski) die al geruime tijd in Duitsland verbleven. Ziolkowski verbleef sinds september 1989 in Duitsland. In 2005, dus na de toetreding van Polen tot de Europese Unie, vroeg zij de Duitse autoriteiten om een verklaring waarin haar duurzame verblijfsrecht als EU-burger in Duitsland werd bevestigd (hoofdstuk IV van richtlijn 2004/38). Dit werd geweigerd, omdat zij niet in haar levensonderhoud kon voorzien. Derhalve voldeed zij niet aan de voorwaarden voor verblijf in de richtlijn (artikel 7).

De richtlijn vereist in artikel 16 dat een EU-burger ter verwerving van het duurzame verblijfsrecht legaal op het grondgebied van een lidstaat moet hebben verbleven. Het Hof legt deze bepaling zo uit dat voldaan moet zijn aan de verblijfvoorwaarden in de richtlijn, los van het feit dat zij van Duitsland een nationale verblijfstitel heeft gekregen.

Wel is het zo dat ook perioden van verblijf vóór de toetreding van de lidstaat van herkomst tot de EU worden meegeteld om het duurzame verblijfsrecht te verkrijgen. Een EU-burger kan het duurzame verblijfsrecht krijgen als hij minstens vijf jaar onderbroken legaal in een andere lidstaat heeft verbleven en hij voldoet aan de verblijfsvoorwaarden in de richtlijn.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.