Modaal verdienende Nederlanders (circa 2.500 euro bruto per maand) houden onder de streep maandelijks netto 13,42 euro meer over. Het voordeeltje neemt af tot 2,83 euro voor werknemers met 3.250 euro loon per maand. Ook personeel in de (zieken)zorg kan rekenen op een kleine plus tegemoetzien, meldt het AD vandaag. Het schrappen van de populaire spaarloonregeling zorgt bij velen ook voor een hoger nettoloon. Het gespaarde bedrag wordt immers bruto gestort.
Uiteindelijke koopkracht
'Wie puur naar de salarisstrook kijkt, zal zeggen dat de schade voor deze groep meevalt', zegt Dik van Leeuwerden, manager Wet & Regelgeving van ADP. Het loon zegt echter niets over de uiteindelijke koopkracht, waarschuwt hij. 'Allerlei zaken worden immers duurder, neem de kinderopvang. Verder is er een hoger eigen risico in de zorg en stijgt de inflatie.'
De belangrijkste oorzaak waardoor modale en lagere inkomens meer geld overhouden, is dat de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering is verlaagd van 7,75 naar 7,1 procent. De rekening gaat naar de hoge inkomens. Het maximale loon waarover de bijdrage wordt ingehouden is gestegen van 33.427 tot 50.064 euro.
Oudere werknemers
Ook oudere werknemers zijn de dupe, stelt ADP, dat maandelijks 1,4 miljoen loonstrookjes verstuurt. De schade varieert van 8,59 euro per maand voor 58-jarige werknemers tot 50,33 euro voor een 63-jarige. Het salaris is lager doordat het kabinet de verhoogde arbeidskorting per 1 januari heeft geschrapt.
Voor bouwvakkers en werknemers in de metaal en techniek daalt het nettoloon met enkele tientjes. De laatste groep is vooral de dupe van de verslechterde dekkingsgraad van pensioenfonds PMT. Oudere metaalwerkers moeten tot ruim 67 euro per maand inleveren.