De minister benadrukte dat Nederland niet wil tornen aan het principe van vrij verkeer van werknemers binnen de EU en dat migranten welkom zijn om hier te komen werken. Maar volgens hem is ons land met relatief hoge uitkeringen aantrekkelijk voor sommige Europeanen. Daarom pleit hij al een tijd voor strengere regels voor Europeanen om een beroep te kunnen doen op de sociale zekerheid in een ander EU-land. Maar dit wordt geblokkeerd door vooral Midden- en Oost-Europese landen.
Agenda
Kamp hoopt dit onderwerp toch op de agenda te krijgen voor een bijeenkomst met zijn Europese collega's eind april in Denemarken. Zo wil hij afspraken maken over het recht op een werkloosheidsuitkering als een Pool eerst 10 jaar in eigen land heeft gewerkt en daarna één jaar in Nederland. Als deze Pool wordt ontslagen, heeft hij in EU-verband recht op een uitkering op basis van 11 gewerkte jaren. De VVD-bewindsman wil niet dat hier automatisch recht ontstaat op WW op Nederlands niveau. Ook ijvert de minister al langer voor aanpassing van de regel dat EU-migranten na één jaar werken in Nederland een beroep kunnen doen op de bijstand. Hij wil dit oprekken naar vijf jaar. Maar de steun hiervoor in Europa ''gaat nog niet zo hard'', hield hij de Kamer voor.
Vrijheid
Bovendien is hij nog verwikkeld in een discussie met de Europese Commissie over de vrijheid om in een ander EU-land werk te zoeken. Als na drie maanden zoeken iemand geen zicht op werk heeft, wil Nederland het verblijfsrecht kunnen beëindigen. Maar eind vorig jaar heeft Brussel in een brief laten weten dat werkzoekenden uit een ander EU-land zes maanden de tijd moeten krijgen. Kamp hoopt de Commissie nog van de Nederlandse ideeën overtuigen.
Het meldpunt van gedoogpartner PVV voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen heeft de minister bij het krijgen van steun niet geholpen, zei hij. Maar de discussie over het PVV-meldpunt heeft volgens hem wel weer geholpen in het laten zien ''hoe urgent de problemen met arbeidsmigratie worden gevoeld in Nederland''.