De eilandbestuurders wilden inzicht hebben in de totale opbrengst van de rijksbelastingen op Caribisch Nederland in 2011, voordat zij over de geagendeerde onderwerpen wilden praten. Omdat de opbrengst nog niet bekend is, konden de ambtenaren van Financiën deze gegevens ook niet beschikbaar stellen aan de delegaties van de eilanden. Dat was voor de eilandbestuurders de aanleiding om het overleg af te breken.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft de Tweede Kamer een kopie van de brief over deze kwestie toegestuurd, die hij ook aan de bestuurders van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba heeft gezonden. Daaruit blijkt dat hij de gang van zaken betreurt, vooral omdat het afbreken van een overleg naar zijn mening niet goed past in de context waarin het nieuwe, voor Caribisch Nederland geldende stelsel van rijksbelastingen tot stand is gekomen.
De staatssecretaris merkt in de brief op dat tijdens de voorbereiding en de uitwerking van dat nieuwe stelsel zeer regelmatig open en constructief overleg heeft plaatsgevonden tussen bewindspersonen en ambtenaren van het Ministerie van Financiën enerzijds en bestuurders van de eilanden van Caribisch Nederland anderzijds. Tijdens dat proces is onder andere afgesproken dat tussen Nederland en Caribisch Nederland jaarlijks op bestuurlijk niveau zal worden overlegd en dat daarbij zal worden bekeken of er aanleiding bestaat om het fiscale stelsel van Caribisch Nederland aan te passen.