Belemmering
Voor werkgevers is de langdurige loondoorbetaling bij ziekte nu nog een forse belemmering om gepensioneerden in dienst te houden of te nemen. Ook de huidige verplichting dat slechts drie keer achter elkaar een tijdelijk contract mag worden aangeboden, is een hinderpaal bij het aannemen van AOW'ers. Kamp maakt het ook voor de AOW'ers zelf interessanter om te blijven doorwerken. Zo krijgen ze recht op het wettelijk minimumloon. Op dit moment hebben ze dat recht nog niet. Ouderenorganisatie ANBO is niet blij met het wetsvoorstel en vreest dat 55-plussers op de arbeidsmarkt worden verdrongen door goedkopere 65-plussers, zo schrijft de Volkskrant dinsdag.
Automatisch
In het wetsvoorstel staat verder dat het dienstverband automatisch eindigt bij het bereiken van de AOW-leeftijd, tenzij daar andere afspraken over gemaakt zijn tussen werkgever en werknemer. Volgens Kamp is het goed dat de wet daarover helderheid biedt. Deze bepaling geldt alleen voor de marktsector, omdat er voor overheidspersoneel al regels bestaan over het automatisch beëindigen van het dienstverband.
Ruilhandel
De FNV heeft bezwaar tegen het plan van Kamp. Volgens de vakcentrale leidt het ertoe dat 55-plussers door AOW'ers uit de markt worden geconcurreerd. Federatiebestuurder Leo Hartveld spreekt van ''ruilhandel met mensen''. Ook de ouderenbond ANBO vreest oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt.