Normaal gesproken krijgen werkgevers geen tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers als er Nederlandse werknemers of werknemers binnen de EU zijn die het werk kunnen doen. Volgens het kabinet zijn die regels voor de kennisindustrie te weinig flexibel en brengen ze onnodige administratieve lasten met zich mee.
Verdringing
De versoepeling geldt de komende 2 jaar alleen voor werkzaamheden waarbij geen sprake is van verdringing van Nederlandse werknemers, bijvoorbeeld voor werknemers die hun bestelde goederen komen controleren of geïnstrueerd worden hoe zij om moeten gaan met de machines die ze in Nederland hebben gekocht. ''Het stimuleren van kennisintensieve bedrijven is belangrijk voor de Nederlandse economie en daarom een prioriteit voor dit kabinet'', aldus Kamp. ''Ik heb het signaal van de sector serieus genomen. We gaan samen, met inachtneming van de strikte regels die er zijn voor werknemers van buiten de EU, verder werken aan een oplossing.''
De proef wordt beperkt tot grote bedrijven met een jaaromzet van minstens 50 miljoen euro en orders van meer dan 5 miljoen euro. Vooral deze grote bedrijven ondervinden volgens Kamp en de FME problemen met de huidige regelgeving.